Kanadalı Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik tarafından Atikhisar’da yapılmak istenen altın madeni faaliyetine karşı tepkiler sürüyor. Geçen yılın sonunda Danıştay kararına rağmen bölgede yapılan ağaç katliamına karşı Çanakkaleliler büyük tepki göstermişti. Son olarak, iş araçlarının geçişi için yapılan yol yapım çalışmalarında yok edilen ağaçların görüntüsüne yine sosyal medyadan büyük tepkiler geldi. Çanakkale Rüzgar İnisiyatifi adlı grup üyeleri dün, bir araya gelerek konuyla ilgili açıklamada bulundular. Şakirin Yeri önünde yapılan açıklamaya birçok vatandaşta alkışları ile destek verdi. Devam eden altın madeni çalışmalarına karşı mücadele kararı aldıklarını belirten grup üyeleri; “Atikhisar Barajı’nda yasadışı olarak devam eden altın madeni sondajına karşı, Çanakkale Rüzgar İnisiyatifi olarak, Çanakkale halkı ile birlikte mücadele edeceğimizi tüm yaşayanlara bildiriyoruz. Alamos Gold şirketinin taşeronu olarak faaliyet yürüttüğü bilinen Doğu Biga Madencilik`in 10 yıllık işletme süresince yaklaşık 100 milyon ton suyu kirleteceği öngörülmektedir. Bu miktar Atikhisar Barajı’nın yıllık su kapasitesinin tam iki katıdır. 200 bin nüfuslu bir kentin tek kullanım suyu olma önemine sahip su kaynağımızın, siyanür ve diğer zehirli atıklar ile kirlenecek olmasını kabul etmiyoruz, kabullenmiyoruz!” dediler.
Danıştay kararına rağmen hukuksuz yapılan çalışmalarla büyük bir suç işlendiği ifade edilen açıklamada; “Danıştay kararının ağaç kesimine ve sondaja dur demesine rağmen hukuksuzca sondaj işletmesine devam eden şirket, halka karşı büyük bir suç işlemektedir. Bu suça ortak olanlar ise suyumuzu maden işletmesine satarak kendi iktidarlarını kuvvetlendirmektedir. Bu iktidar gücü geçicidir ve halktan gereken tepkiyi alacaktır. Sizlerin altın sermayesine olan katkınız bizim yaşamlarımızdan daha değerli değildir. Çanakkale`yi Çanakkale yapan kentli yaşamı doğal, tarihi güzellikleridir. Güzele olan düşmanlığınız nedendir?” İfadelerine yer verildi.
Yapılan çalışmalarla ağaç katliamına ve suların zehirlenmesine devam edildiği belirtilen açıklamada “Kanadalı Alamos Gold Şirketi`ne soruyoruz. Kendi ülkesinde, bu şartlarda bir sondaj işletmesi gerçekleştirmesi mümkün mü? Çevre yasalarınız buna izin veriyor mu? Cevabı biz verelim. Hayır vermiyor! Biz Türkiye`de yaşayanlar olarak sizin kirli işletmenizin taşeronu olmayı kabul etmiyoruz. Alamos Gold Şirketi ve Doğu Biga Madencilik Şirketi şuan, bizlerin konuştuğu sizlerin bizi dinlediği ağaç kıyımına ve dağların tepelerinde dev çukurlar açarak toprağı ve suyumuzu zehirlemeye devam etmektedir. Buna dur demek için her an geç olmaktadır. Biran önce hep birlikte ses çıkarmak, toplumun çocuklarının geleceği için bir sorumluluktur, bir zorunluluktur. Çanakkale halkı, dağların sesine kulak verin! Dağları oyanlara, onların yalanlarına kulak asmayın!” denildi.
Bölgedeki yurttaşlar geçen yıl ayrıca Atıkhisar’da çalışmaların yapıldığı bölgede ağaçların işaretlenmiş olduğunu fark etmiş, işaretlenen ağaçların sayısının binlerle ifade edilmesine tepki göstermişti: ‘Dağda işaretlenmiş ve öldürülmeyi bekleyen kurbanlar! On binlerce ağaç kesilecek. Atıkhisar Barajı su toplama havzası yok edilip binlerce ton moloz ve zehirli çamur yığınları ile doldurulacak.’
Çanakkale’de temiz ve sağlıklı içme suyu mücadelesi sürecek.