Karadeniz bölgesinde yapılan HES projelerinin doğa üzerindeki olumsuz etkileri uzun bir süredir eleştiri konusu. Son olarak Trabzon Çaykara’da üzerinde hidroelektrik santral-HES kurulan Balkodu Deresi’nin tamamen kuruması yerel halkın kaygılarının ne kadar doğru olduğunu gösterdi.
Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlivan Balkodu deresinin kuruması ile ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada HES kurulan yerlerde dereler için yeterli can suyu bırakılmadığı için canlı yaşamın yok olduğunu aktaran Pehlivan, zamanla derelerin de kuruyarak doğanın dengesinin bozulduğunu söyledi. Daha önce Rize’deki Güneyce Gürgen ile Salarha dereleri de kurumuştu. Trabzon Çaykara ilçesinde Uzuntarla Mahallesi’nde bulunan Balkodu deresi 9 megavat gücünde bir HES projesine ev sahipliği yapıyor. Deredeki su tünelle santrale alınıyor ve enerji üretiminde kullanılıyor. Tamamen kuruyan dere yalnızca aşırı yağış veya taşkın olduğu zaman su ile buluşuyor. Yağışın etkisi geçince ise dere yine kuruyor.
Derenin kuruması bölgedeki vatandaşların tepkisini çekti. HES yapıldıktan sonra suyun debisinin düştüğünü ve köyün can damarının kurumaya başladığını ifade eden vatandaşlar, HES için kullanılan borulardan birinin patlayarak köyde sel felaketi yaşanmasına sebep olduğunu aktarıyor. Derenin kurumasının ardından köyün suyu kesildi ve doğal olarak bitki örtüsü de kurumaya başladı.
Kuruyan dereye köyün kanalizasyonu akıyor. Bundan şikâyetçi olan vatandaşlar sağlıklarının risk altında olduğunu belirtiyor. Şu ana kadar yapılan tüm şikâyetlerin sonuçsuz kalmış. Vatandaşlar köyün can suyunun kesildiğini ifade ediyor ve derede eskiden balıklar olurken şimdi bir damla su kalmadığını, enerji uğruna doğanın feda edildiğini söylüyor.