Türkiye’de ve Mezopotamya coğrafyasında barajların kültürel mirasa verdiği zarar sıkça gündeme geliyor. Özellikle Hasankeyf’te sürdürülen Ilısu Barajı çalışması ve tarihi eserlerin yerlerinden koparılıp yeni yerlere taşınması bu konuyu yakıcı hale getiren bir gelişme. Son olarak da Adıyaman’da Atatürk Barajı’nın suları çekilince balıkçılar tarafından Paleolitik döneme ait kaya resimleri bulundu ve barajların kültürel mirasa verdiği zarar başka bir boyutuyla tekrar gözler önüne serildi.
Bölgede incelemelerde bulunan Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, alanda kaya üzerine yaban keçisi avı sahnesi ile at üzerinde süvari tasvirlerinin bulunduğunu Anadolu Ajansı muhabirlerine ifade etti. Alkan, kaya resimlerinin Paleolitik çağ ve daha geç bir döneme tarihlendirilebileceğini aktararak, “Bundan sonra detaylı çalışmalar yapılacak. Eğer önceden tespitli değilse tescil işlemini başlatacağız. Bu alan baraj sularının yaklaşık 10-15 metre çekilmesiyle ortaya çıkmış. Baraj suyu çok az tahribata yol açmış. Bu da sanatın iyi olduğunu gösteriyor” dedi.
Mehmet Alkan, kaya resimlerinin yerinde korunacağını, suların yeniden yükselmesi halinde ise yapabilecekleri bir şey olmadığını sözlerine ekledi.
Kaya resimlerini bulan Mustafa Asiltürk ise hafta sonları hobi amaçlı balıkçılık yaptığını ve bölgeye çok sık geldiğini, bu sayede resimlerin dikkatini çektiğini belirtti.