Bu yılın Mart ayında İstanbul’da yapılan 5. Dünya Su Forumu, su üzerinden para kazanmak için yeni bir pazar yaratmış görünüyor. Su üzerine birkaç söz söyleyip duyarlı, çevreci ve toplumsal meselelerle ilgili görünüp, suyu kârlarına kâr katmak için kullanmak isteyen kimi şirketler ve şirket çıkarlarını savunan bazı sivil toplum kuruluşları bu kez de 12-14 Kasım’da İzmir’de yapılacak olan Ege Su Forumu’yla sahnede.
Biz, suyun en temel insan hakkı olduğunu, özelleştirilemeyeceğini, kar amaçlı kullanılamayacağını, nehirlerin önüne kurulan barajlarla doğal akışından koparılamayacağını, çevresinde yaşayan insanların yaşamının bir parçası olmaktan çıkarılıp kar amaçlı bir projeye dönüştürülemeyeceğini savunuyoruz. Bu nedenle Mart ayında yapılan Dünya Su Forumu’na karşı binlerce insanın katıldığı uluslararası bir alternatif su forumu düzenledik ve barajcılarla su tüccarlarının oluşturduğu Dünya Su Konseyi’nin gerçek yüzünü gösterdik.
Ama bu oyunun bir örneği şimdi de İzmir’e taşınmış durumda. Su kaynaklarına dair kaygıları ve çevreci duyarlılıkları kullanan bir grup çok uluslu şirket ve onları destekleyen bazı çevreci örgütlerin katılımıyla, arkalarına kimi akademisyenleri de alan bir kuruluş, doğayı katleden şirketlerin halkla ilişkiler faaliyeti olarak düzenlendiği belli olan bir organizasyonla yine doğadan ve halktan yana olması gereken su politikalarına zarar veriyor.
Derin su kuyularıyla tarım alanlarını besleyen yeraltı sularını kurutan Coca Cola’nın da aralarında bulunduğu şirketler, Türkiye’deki önemli su hareketlerini dışlayarak, aralarında su kaynakları üzerindeki en önemli tehdit olan iklim değişikliğine dair yanlış bilgiler yayan isimlerin de bulunduğu bir konuşmacı kadrosuyla, İzmir’de bir oyun oynayacaklar. Belediyelerin su idarelerini özelleştirilmesinin gerekli olduğunu iddia edecekler. Ama suyu halka bir miktara kadar ücretsiz veren Dikili belediyesine açılan dava hiç konu olmayacak. Sanayide ve tarımda olmayan ihtiyaçlar yaratılarak akarsu havzalarına daha fazla baraj kurulması tavsiye edilecek ve dünyanın en eski sağlık merkezlerinden biri olan arkeolojik sit alanı Allianoi’nin baraj gölüyle yok edilmesine karşı çıkılmayacak.
Biz “Suyuma Dokunma” hareketi olarak, tüm katılımcılarımızla birlikte Ege Su Forumu organizatörlerine sesleniyoruz. Şirketler ve onların destekçisi sahte çevrecilerin su politikalarına dair gerçekleri gizlemek için yaptıkları bu organizasyonu iptal edin.
Su en temel insan hakkıdır.
Bütün kaynakların kar uğruna ve sorumsuzca tüketilmesini hedefleyen neo-liberal kalkınmacı anlayışa ve şirket egemenliğinde su politikalarına son verin!
SUYUMA DOKUNMA KAMPANYASI
11.11.2009