Samsun’a içme suyu sağlayan barajda doluluk yüzde 7.3’e düştü

samsun-icme-suyuKaynak: Aekspres.com, 18 Kasım 2014
Samsun’da kent merkezinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Çakmak Barajı’nın doluluk oranı 14 Kasım itibariyle yüzde 7.3’e düştü. Barajda 35 bin 100 hektometreküp su kaldı. Enerji, Sanayi, Maden Emekçileri (ESM) Sendikası Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, barajdaki doluluk oranının kritik bir seviyeye düştüğünü belirterek, “Eğer kış döneminde gerekli yağış alınmazsa içme suyu ciddi bir krize dönüşebilir” dedi.

Samsun’da kent merkezinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Çakmak Barajı’ndaki su seviyesi kritik düzeye ulaştı. Devlet Su İşleri 7’nci Bölge Müdürlüğü`nden alınan verilere göre, 14 Kasım 2014 itibariyle Çakmak Barajındaki doluluk oranı yüzde 7.3’e düştü. Geçen yıl aynı tarihte ise barajdaki doluluk oranının yüzde 50.69 olduğunu belirtildi. Barajda 35 bin 100 hektometreküp su kaldığı ifade edildi. Su seviyesinin dibe yaklaşması nedeniyle kent merkezinde içme suyunda bir koku oluştu.

ESM Sendikası Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, Çakmak Barajı’nın Samsun kent merkezinin su ihtiyacını karşıladığını dile getirerek, “Çakmak Barajı tarihindeki en az doluluk oranına bu yıl ulaştı. 7.3 çok düşük bir oran. Samsun kent merkezinde günde 180 bin metreküp su tüketiliyor. Barajdaki su miktarının Samsun’un 4 aylık suyu kaldığı anlamına geldiğini gösteriyor. Eğer kış dönemi kurak geçerse, beklenen yağışlar olmazsa tehlike çanları çalıyor demektir” diye konuştu.

Baraj suyunun dibe yaklaşması nedeniyle içme suyunda koku oluştuğunu ileri süren Erdoğan, “Su kotu düştüğü için baraj tabanındaki balçık tabakanın kokusu suya yansıyor. Bu nedenle suda balçık kokusu mevcut durumda. Ayrıca baraj kenarındaki Ağacagüney bölgesinde geçtiğimiz yıllarda yaşanan heyelan nedeniyle Samsun Valiliği tarafından 2012 yılında baraj suyunun kotunun düşürülmesine karar verildi. Baraj kotu 117 metreden 113 metreye düşürüldü” dedi.

Öte yandan Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Coşkun Öncel, yaza göre su tüketiminin düştüğünü ifade ederek, “Su tüketimi biraz daha azaldı. Tasarruf yapılması, çok önemli bir olay. Su israfından da kaçınılması gerekir. Her sene genelde Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında çok fazla su tüketimi olur, daha sonra tüketim azalmaya başlar. Bundan sonraki yağışlar da önemli, inşallah bir sıkıntı olmaz” diye konuştu.

Yaprak KOÇER/SAMSUN, (DHA)