Kaynak: Wan Haber, 4 Ocak 2015
DTK Ekolojik Komisyon üyesi Fatih Şahin, çevre kirliliğinin ve doğa tahribatın en yoğun yaşandığı bir kentin ekolojik projelerin hayata geçirileceği pilot il olarak seçilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Yüzyıllardır tarihin tüm canlılığına ve çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan Van’ın DBP’nin Yerel Yönetimler Kadın Konferansı’nda, ekolojik projelerin hayata geçirileceği pilot il olarak seçilmesini değerlendiren DTK Ekolojik Komisyon üyesi Fatih Şahin, çevre kirliliğinin ve doğa tahribatın en yoğun yaşandığı bir kentin ekolojik projelerin hayata geçirileceği pilot il olarak seçilmesinin önemli olduğunu söyledi.
DBP Yerel Yönetimler Kadın Komisyonu’nun “Toprağımızı suyumuzu enerjimizi komünleştirelim demokratik özgür yaşamı inşa edelim” şiarıyla 6 kentte eş zamanlı gerçekleştirdiği Yerel Yönetimler Kadın Konferansı’nda alınan kararlardan bir tanesi de Van Büyükşehir Belediyesi’nin ekolojik projelerini hayata geçireceği pilot il olarak seçmesi oldu. Yüzyıllardır tarihin tüm canlılığına şahitlik eden, önemli uygarlıklara ev sahipliği yapan ve gölü, Muradiye Şelalesi, Hoşap Kalesi, Zernek Kalesi, Van Kalesi, Ahtamara Adası gibi sayısız tarihi yapıya ev sahipliği yapan kent, aynı zamanda bir çok meyve ve sebzenin de anavatanı. Zengin toprakların rengi olan yeşilin ve Van Gölü’nün mavisinin buluştuğu kent, şimdilerde ise gittikçe sarıya dönen bir şehre dönüşüyor.
HES’ler, barajlar ve taş ocakları Van’ı doğasını tahrip etti
Van’a hayat verilen nehirler üzerine inşa edilen 32 tane Hidroelektirik Santral (HES) ve 3 tane güvenlik barajından dolayı nehirler kuruma noktasına geldi. Yine kentte modern bir arıtma tesisin olmamasından kaynaklı bir milyon nüfusa sahip şehrin kanalizasyon suyunun yüzde 50’si Van Gölü’ne akması göldeki canlı florasını yok ediyor. Van’ın hazinesi gibi olan meyve ve sebze tarlaları da 77 tane taş ocağının yaydığı kirli hava üzerinde işlevsiz bir hale geldi. Ekolojik sorunların had safhaya ulaştığı kenttin ekolojik projelerin hayata geçirileceği pilot il seçilmesi kent sakinlerinde büyük bir umut yarattı. Kararı değerlendiren ve projelerin yürütücülerinden olan DTK Ekolojik Komisyon üyesi Fatih Şahin, çevre kirliliğinin ve doğa tahribatın en yoğun yaşandığı bir kentin ekolojik projelerin hayata geçirileceği pilot il olarak seçilmesinin anlamlı olduğunu söyledi.
‘AKP doğayı bilinçli olarak yok etti’
Van’ın Kürdistan’ın en çok kirletilen ve doğası en çok tahrip edilen kentlerden olduğunu söyleyen Şahin, Van Gölü’nün kirliliğine işaret etti. Depremden sonra AKP’nin TOKİ’leşme inadının kentin doğal yapısını bozarak yeşili yok ettiğini söyledi.
AKP’nin bilinçli olarak Van’ın doğal yapısını tahrip ettiğini dile getiren Şahin, “Muradiye denince akla Muradiye Şelalesi geliyor. Ancak AKP iki HES’le orayı kuruttu. Çatak deyince Kanî Spi akla gelir. Orası da HES ve güvenlik barajları ile yok ediliyor. Dünyanın en tatlı suyunun çıktığı Bahçesaray’da inşa edilen HES’ler nedeniyle canlı flora yok edildi” diye konuştu. Şahin, HES ve barajlarla sadece ekolojik yaşamı değil, Kürdistan’ın kültürel mirasını da yok ettiğine dikkat çekti.
Karar Van’ı yeniden yeşile kavuşturacak
Kadın Konferansı’nda alınan kararın önemine dikkat çeken Şahin, bu kararla Van’ın yeniden tarihine ve yeşil dokusuna kavuşacağını söyledi. Şahin, projelerine ilk olarak Van Gölü’nün ıslahı ile başlayacaklarını dile getirerek, bu konuda yerel yönetimlerin eksikliğine de değindi. Yerel yönetimlerin gerekli alt yapıyı halen oluşturmadığını belirten Şahin, kentin kanalizasyon suyunun yüzde 50’sinin Van Gölü’ne aktığını söyledi. Yerel yönetimleri ile bir an önce ekolojik paradigma çerçevesinde ortaklaşarak, Van Gölü’nün kirletilmesinin önüne geçileceğini söyledi. Şahin, Van Gölü’nün kıyılarını işgal eden devlet kurumlarının işgaline de son vererek halkın olanı halka vereceklerini belirtti.
‘Her arazi tarımsal faaliyet için değerlendirilecek’
Van’ın en büyük hazinesi olan tarım arazilerini yeniden işlevli hale getirmek için projeler hazırladıklarını söyleyen Şahin, uzman kişilerle yapılan saha etüt çalışmalarında Kevenli bölgesindeki taşlık alanda badem ve ceviz ağacı, Erek Dağı’nda ise meşe palamudu dikmeyi hedeflediklerini söyledi. Tüm projelerin Van Büyükşehir Belediyesi’ne sunarak hayata geçirileceğini belirten Şahin, en büyük projelerinin ise, insanlarda ekolojik bilinç uyandırmak için eğitim programlarını hayata geçirmek olduğunu söyledi. Şahin, “En büyük projemizde eğitimdir. Mahalle meclislerinden kent konseyine kadar her kesimi çevre bilinci yaratılması için eğitimden geçirmeyi düşünüyoruz” ifadesinde bulundu.