Kaynak: Milliyet, 9 Eylül 2015
İsrail’in geçen sene Gazze’ye yönelik yoğun hava saldırılarında zarar gören altyapı sisteminin onarılmaması nedeniyle yaklaşık 120 bin kişi ciddi ölçüde su sıkıntısı yaşıyor.Gazze’nin özellikle batısında kıyı kesiminde yaşayanlar, ciddi su sıkıntısıyla karşı karşıya kalırken, bölgede bazen bir hafta su akmıyor. Sahil Belediyeleri Su Hizmetleri ile Acil Su ve Sanitasyon-Hijyen Grubu (EWASH) tarafından hazırlanan ortak raporda, İsrail’in son saldırılarının ardından Gazze’deki 120 bin kişiye su verilemediği belirtildi.
EWASH’a bağlı destek grubu organizatörü Abir Ebu Şaviş, İsrail saldırılarının neden olduğu hasar sebebiyle kanalizasyon sisteminde aksaklık yaşandığını ve bölge halkının yüzde 23’üne hizmetlerin ulaşmadığını belirterek, “Kanalizasyon sistemindeki arıza nedeniyle bir bölümü kısmen, diğer bölümü tamamen arıtılmış 90 milyon litre atık su denize aktarıldı” dedi.
Şu ana kadar su altyapı sisteminde yapılması gereken acil ıslah işlemlerinin yüzde 20’sinin bile tamamlanmadığına işaret eden Ebu Şaviş, işlemlerdeki aksaklığın temel sebebinin İsrail’in inşaat malzemelerinin bölgeye girişinde uyguladığı şartlar olduğunun altını çizdi. Ebu Saviş, “İsrail’in sekiz yıldır bölgeye uyguladığı abluka su krizini daha da girift bir hale getirmesinin yanı sıra finanse edilen projelerin yüzde 60’ını aksattı ve inşaat malzemelerinin bölgeye girişini engelledi” ifadelerini kullandı.
Gazze Su Şebekesi Müdürü Mazin el-Benna ise İsrail’in son saldırılarının su sektöründe yaklaşık 40 milyon dolar zarara yol açtığına işaret ederek, zarar gören şebekeler ve altyapının yalnızca küçük bir kısmının onarıldığını dile getirdi. Benna, tamamen yıkıma maruz kalan bölgelerde ise hiçbir ıslah projesinin yürütülemediğini, öncelikle Gazze’de, yeniden imar çalışmalarının başlaması gerektiğini aktardı.
“Sabahları musluktan su akması ümidiyle uyanıyorum”
Su sıkınıtısının büyük oranda hissedildiği kıyı kesiminde yaşayan Filistinli Kamelya Ebu Matır (60), bazen bir hafta boyunca suların kesik olduğunu ifade ederek, her Sabah musluktan su akması ümidiyle uyandığını belirtiyor.
Ebu Matır, bölge halkının yaşanan su sıkıntısını kendi imkanları dahilinde aşmaya çalıştığını ifade ederek, “Suların akmaması, halihazırda zaten zor olan yaşam şartlarımızı daha da meşakkatli bir hale getirdi. İçmek ve ev ihtiyaçlarında kullanmak için suları demir ya da plastik kaplarda biriktiriyoruz. Bu yeterli olmadığında tuzdan arındırılmış su satın alıyoruz. Bunun için her hafta yaklaşık 23 dolar ödüyorum” diye konuştu.