Kaynak: Gıda Hattı
Kaliforniya Üniversitesi’ne göre geri dönüştürülen suyun kullanımının genişletilmesi, hem kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olan Kaliforniya’da hem de dünya genelinde su ve enerji tasarrufu sağlayacak, sera gazı emisyonlarını ve halk sağlığını iyileştirecektir.
Los Angeles, Kaliforniya Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi tarafından yapılan ve American Journal of Public Health adlı dergide yayınlanan çalışmaya göre geri dönüştürülmüş su, özellikle kırsal kesimlerde verimi artıracak ve daha uzun süre su tedariki sağlama imkanı yaratacak.
Yaklaşık 750 milyon insan yani her dokuz kişiden biri, güvenli ve temiz içme suyuna erişemiyor. Bu sorunun; artan dünya nüfusu, iklim değişikliği ve sera gazı emisyonları sebebiyle daha ciddi boyutlara ulaşması bekleniyor.
Çalışmada, suyu koruma ve halk sağlığını iyileştirme konusunda öneriler sunan 2014 değerlendirmesi genişletildi.
Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları, çevre sulamasının yasaklanması ve geri dönüşüm gibi alternatif su kaynaklarının kullanımının genişletilmesi kapsamında Kaliforniya’nın su koruma çalışmalarını değerlendirdi.
Değerlendirmenin sonunda araştırmacılar, geri dönüştürülmüş suyun kullanımın artırılmasının hem su ve enerji tasarrufu sağlayacağı hem de sera gazı emisyonlarını azaltacağı sonucuna vardılar.
Suyun geri dönüştürülüp kullanılmasıyla, yeşil alanlar artabilir ve hava kirliliği azalabilir. Bu da, solunum yolu hastalıkları riskini azaltarak halk sağlığına katkıda bulunabilir.
Kaliforniya Üniversitesi Profesörü Godwin: “Suyun geri dönüştürülüp kullanılması şart!”
Kaliforniya Üniversitesi Profesörü Hilary Godwin, suyun geri dönüştürülüp kullanılmasının, insan sağlığı için oldukça faydalı olduğunu dile getirdi.
Geri dönüştürülmüş suyun çoğunlukla pis ve sağlıksız olarak algılandığına dikkat çeken Godwin, araştırmalarının bu yanılgıyı düzelteceğinin de altını çizdi.
Kaliforniya’da su ihtiyacının karşılanabilmesi için ekstra su pompalanması gerekiyor ki bu da, şehrin yükünü artırıyor. Kaliforniya’da tüketilen toplam enerjinin %20’si halka su ulaştırılırken ve ısıtılırken harcanıyor. Tek başına halka su ulaştırma işleminde yılda 4 milyon ton sera gazı salınıyor.
Bilim adamları, beş yıldır devam eden kuraklığın iklim değişikliğiyle birleştiğinde su kıtlığının çok daha ciddi boyutlara taşınacağı konusunda uyardı. Tam anlamıyla su kıtlığı yaşandığında suya, tuzlu su karıştırılacak. Bu da, suyun kalitesini düşürürken, tarımsal üretimi baltalayacak. Dahası kalitesiz su, solunum ve kalp- damar hastalıkları riskini artıracak. Dolayısıyla fazla geç olmadan önlem alınması şart!