Kaynak: Milliyet, 22 Kasım 2011
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, enerji sektöründe özellikle yenilenebilir enerji alanında özel sektör yatırımlarının tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, “Önümüzdeki birkaç yıl içinde özel sektör tarafından inşası devam eden 8 bin megavatlık hidroelektrik santral yatırımının tamamlanarak bu alandaki kurulu gücün yüzde 70’e varan bir oranda artacak olması bir diğer somut göstergedir” dedi.
EPDK’nın 10. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Enerji Uzmanları Derneği tarafından düzenlenen, EPDK’nın 10. Kuruluş Yıldönümünde Enerji Piyasaları: Yatırımlar, Rekabet, Riskler ve Beklentiler Konferansı’nda konuşan Köktaş, Türkiye enerji sektörünün dört temel piyasasında 10 yılın sonunda geldikleri noktayı görmenin ve bu büyük gelişimine katkı sunmuş olmanın heyecanı ve gururunu yaşadıklarını söyledi.
Türkiye enerji sektörünün son 10 yılda kökten bir değişim geçirdiğini kaydeden Köktaş, bu dönemin, piyasa oluşumu ve mülkiyet ilişkileri, yatırım ve ticaret hacmi, yerli ve yabancı sermaye birikimi, tüketici memnuniyeti, hizmet kalitesi ve çeşitliliği gibi her alanda yaşanan yenilikçi ve çok boyutlu bir süreç olduğunu kaydetti.
Bugün enerji sektörünün dört temel piyasasında lisanslı olarak 25 bin 430 şirketin faaliyet gösterdiğini anlatan EPDK Başkanı, 10 yılda elektrik enerjisinde 28 bin megavatlık kurulu güçten 52 bin megavata ulaşıldığını, elektrik tüketiminin 129 milyar kilovatsaatten 212 milyar kilovatsaat düzeyine çıktığını, doğal gaz tüketimine ise 13 milyar metreküp ilave edildiğini bildirdi.
Yenilenebilir enerji
Bu yıl devreye alınan yeni üretim tesisi yatırımlarının yarısından fazlasının yenilenebilir enerji kaynaklarına dayandığını ve yatırımcıların büyük ilgisi olduğunu da belirten Hasan Köktaş, şunları söyledi: “Yatırımların geleceği açısından duruma baktığımızda, bundan 10 yıl önce 19 MW düzeyindeki rüzgar kurulu gücünün çoğunluğu son üç yılda devreye alınarak bugün 1.600 MW’lere kadar ulaşması ve uzun değil orta vadede bu rakamın birkaç kat artacak olması bunun bir örneğidir. Önümüzdeki birkaç yıl içinde özel sektör tarafından inşası devam eden 8 bin MW’lık hidroelektrik santral yatırımının tamamlanarak bu alandaki kurulu gücün yüzde 70’e varan bir oranda artacak olması bir diğer somut göstergedir. Bu yatırımları gerçekleştirdiği için yerli ve yabancı yatırımcılara huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum.” -Serbest tüketici limiti inecek Kurum olarak 2011 yılı için elektrik tüketicilerine tedarikçilerini seçebilme imkanı veren serbest tüketici limitinin 30 bin kilovatsaat olarak uygulanmasına karar verdiklerini hatırlatan Köktaş, piyasa yapısının nihai hedefleri gereğince tam piyasa açıklığına ulaşılana kadar serbest tüketici limitini indirmeye devam edeceklerini ve önümüzdeki yıl geçerli olacak serbest tüketici limitini 2012 yılının Ocak ayı içerisinde belirleyeceklerini bildirdi.
Enerji piyasasının gelişiminin Türkiye’nin dünya ile elektrik ticareti yapabilmesine imkan sağladığını kaydeden Köktaş, geçen yıl Türkiye elektrik sisteminin, Avrupa Kıtası Senkron Bölgesi Şebekesi ile Avrupa elektrik piyasasına bağlandığını, bu kapsamda kapsamda sınır ötesi ticaretin gerçekleşmesi için Elektrik Piyasası İthalat ve İhracat Yönetmeliği senkron paralel bağlantılarda yapılacak ticareti de kapsayacak şekilde yeniden düzenlendiğini hatırlattı.
Köktaş, “Bu enerji alışveriş kapasitesi önümüzdeki yıl 800 megavata kadar artırılacak. Bu bağlantı ticaretin yanında ülkemiz arz güvenliğinin sağlanmasına da katkı sağlayacaktır” dedi.