Afrika’da açlık tehlikesi: Son 35 yılın en kurak dönemini geçiren Afrika kıtasında Ağustos’taki hasat döneminin verimsiz geçmesi sonucu milyonlarca insan açlık tehdidi ile karşı karşıya. Kuraklığın 39 milyon insanı etkilediği söylenirken Malawi, Mozambique, Zimbabwe ve Madagascar gibi ülkelerde 28 milyon insanın acil gıda yardımına ihtiyaç duyduğu belirtiliyor. Halkın yiyecek bulamamaktan dolayı hayvanlarını kestiği ya da sattığı, bir sonraki ekim için ayırdıkları tohumları yemek durumunda kaldıkları söyleniyor. Eğer uluslararası kuruluşlardan acil yardım gelmezse hayvanların ve tohumların yenmesi sonucu ekonomik durum önümüzdeki dönemde daha da kötüye gidecek. BM’nin bölgeye yardımları sürüyor olmakla birlikte yetkililer dünyanın diğer bölgelerinde yaşanan acil durumlar nedeniyle (Suriye iç savaşı gibi) yardımların geciktiğini söylüyorlar. Geçtiğimiz aylarda tarihin en güçlü El Nino hava olayının yaşanması sonucu Afrika, Asya ve Latin Amerika’da kuraklık yaşanmış ve yaklaşık 60 milyon insan etkilenmişti. Kuraklık etkisini sadece suların azalması olarak değil aşırı yağışlar ve beraberinde gelen sel felaketleri şeklinde de gösteriyor.
Kaynak: Reuters
Bolivya’da su krizi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi: Bolivya’da yaşanan kuraklık nedeniyle barajlardaki su seviyelerinin radikal düşüşü devleti olağanüstü tedbirler almaya yöneltti. Bolivya Başkanı Evo Morales su krizi nedeniyle olağanüstü hal ilan ettiklerini açıkladı. Geçtiğimiz aylarda aynı sorun diğer Latin Amerika ülkesi Venezuella’da da yaşanmış orada da olağanüstü hal ilan edilmişti. Bir kaç ay boyunca çalışma günleri 4 güne düşürülmüş ve okullar tatil edilmişti. Bolivya’da barajlardaki suyun neredeyse tamamen bitmiş olması sonucu La Paz gibi büyük kentlerde ciddi bir su krizi yaşanmaya başladı. Bazı yerlere üç günde bir su verilirken bazı yerlerde haftalardır su yok ve insanlar tankerlerden su alabilmek için uzun kuyruklarda bekliyorlar. İlan edilen olağanüstü hal tedbirleri arasında okulların birkaç hafta tatile çıkarılması da var.
Kaynak: BBC
Peru’da yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi: Son on yılın en büyük kuraklığını yaşayan Peru’da çıkan orman yangını onbir bölgeyi etkiledi. Yangında 12 bin hektar yeşil alan yandı, beş doğal koruma bölgesi etkilenirken iki kişi yaşamını kaybetti. Pro-Naturaleza isimli çevre örgütü temsilcisi Raez Peru’nun “Giderek şiddeti ve sıklığı artan ve iklim değişimine bağlı olabilecek olan kuraklıklar” için bir acil durum planına ihtiyacı olduğunu söyledi.
Kaynak: The Guardian
Buzullardaki erime devrilme noktasına ulaşmak üzere: Kuzey kutbunda tarihin ikinci en düşük sıcaklığı kaydedildi. Uzmanlar buzullardaki hızlı erimenin hem küresel ısınmayı daha da tetikleyeceğini (buzullar güneş ışınlarını uzaya geri yansıtarak gezegenin ısınmasını engelliyor) hem de deniz sıcaklıklarını ve akıntılarını değiştirerek sonuçları öngörülemez değişimlere yol açacağını söylüyorlar. Ayrıca buzulların erimesi sonucu buzulların altında kalan topraklar ortaya çıkacak ve bu topraklar daha fazla güneş ışığını emerek küresel ısınmayı arttırıcı bir etkide bulunacak. Uzmanlar bu erimenin bir devrilme noktasına doğru gittiği uyarısında bulunuyorlar. Devrilme noktası buzulların geri dönüşü olmayan şekilde erimesi anlamına geliyor.
Kaynak: The Guardian
Çad Gölü’nün kuruması Boko Haram’ı güçlendirebilir: Boko Haram’ın (Cihatçı milisler) Afrika’daki yükselişi sonucu 2014’ten beri kuzeydoğu Nijerya, Kamerun, Çad ve Nijer’den 2,4 milyon insan evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Göç alan bölgelerden biri de Çad Gölü çevresi. Göl 1960 yılından beri 20 kat küçülmüş durumda. Kurumaya devam eden göl çevresindeki ekolojiyi ve toplulukları olumsuz etkiliyor. Yetkililer yok olan yaşam alanları ve ekonomi sonucu Boko Haram’ın destekçi bulabileceği koşulların ortaya çıktığını söylüyorlar.
Kaynak: El Cezire