Antalya’nın Kırkgöz su kaynağında yaşanan su sıkıntısı ve kaynak suyunun DSİ Bölge Müdürlüğü’nce Döşemealtı bölgesindeki ziraat arazilerine ve hidroelektrik santraline verilmesi sebebiyle Vakıf Zeytinliği’ndeki 23 bini zeytin 25 bine yakın ağaç, kuruma tehdidi altında.
Antalya’nın en mühim su kaynaklarından Döşemealtı İlçesi’ndeki Kırkgöz, bu yıl yağışların azca olması, tarımsal yırtıcı sulama, kaçak sondajlar, küresel ısınmanın negatif tesirleri sebebiyle ciddi su kaybı yaşıyor. Kırkgöz’deki su miktarının yetersiz kalması sebebiyle ortalama 10 gündür dünyaca meşhur Düden Şelalesi’ne de su verilemediği için şelale kurudu. Bölgedeki bir hidroelektrik santraline de su alınan kaynaktan, DSİ Bölge Müdürlüğü’ne ilişkin kanallarla Düden Şelalesi’ne olduğu benzer biçimde Vakıf Zeytinliği’ni de içine alan Kepez İlçesi’ndeki tarımsal arazilerin bulunmuş olduğu bölgeye verilen su da kesildi.
Antalya’nın akciğeri olarak vasıflandırılan ve içinde 23 bini zeytin olmak suretiyle ortalama 25 bin ağacın bulunmuş olduğu 2 bin 630 dönümlük Vakıf Zeytinliği’ne ortalama 10 gündür su verilemiyor. Susuzluk ve aşırı sıcak ile poyraz sebebiyle zeytinlikteki söğüt, kavak, yeni dünya, çınar benzer biçimde ağaç türlerinin birçoğu ciddi seviyede kuruyup yaprak döktü. Olgunlaşma dönemindeki zeytin meyveleri de buruşmaya başladı.
Vakıf Zeytinliği yetkilileri, ortalama 10 gündür asla su gelmediğini belirtti. Kırkgöz’den bölgeye gelen suyun kesildiğini ve 10 gündür ağaçların sulanamadığını dile getiren zeytinlik yetkilileri, “Son 60 senenin en sıcak günlerinin yaşandığı belirtiliyor. Poyraz sebebiyle sıcak hava tesirini daha da artırıyor. Bugünlerde ne olursa olsun su vermemiz ihtiyaç duyulan ağaçlara maalesef su veremiyoruz. Poyrazın da etkisiyle birçok ağaç türü hızla kurumaya başladı” dedi.
Binlerce zeytin ağacı ve öteki ağaç türlerinin taşıma suyla sulanmaya çalışıldığını özetleyen yetkililer, sadece bu yöntemin hem fazlaca pahalıya mal bulunduğunu hem de yetişmenin mümkün olmadığını kaydetti. Olgunlaşma dönemindeki zeytin meyvelerinde susuzluk sebebiyle buruşmalar başladığı, yedi gün daha su verilemezse ürünlerin kaybedileceği açıklandı. Yılda ortalama 70-80 bin ton zeytin hasadının yapıldığı zeytinlikte, narenciye, ceviz, dut, kavak, söğüt benzer biçimde çeşitli ağaç türleri de bulunuyor.
Antalya’nın son kalan yeşil alanlarından biri
Üç yıl önce Antalya Ticaret Borsası (ATB) 20 yıllığına kiraladığı SİT alanı içindeki Vakıf Zeytinliği’nde Avrupa’nın en büyük botanik parkını inşa etmeyi hedefliyoruz açıklaması yapmıştı. 2 bin 630 dönümlük Vakıf Zeytinliği’nde, Zeytin müzesi, gençlik merkezi, kır kahvesi, at çiftliği, zeytin market, kentsel değerler sergi alanı, bitki türleri eğitim merkezi, sergi alanı, doğada engelsiz yaşam merkezi, çocuk oyun alanı, koku tepeleri, seyir terası, Zeytinpark meydanı, yapay gölet, Akdeniz bölgesi süs bitkileri alanı, tıbbi aromatik bitkiler alanı, Akdeniz Bölgesi meyveleri alanı ve bunlara ait üretim alanlarının yer alacağı projenin, 15 milyon TL’ye mal olacağı ifade edilmişti.
Vakıf Zeytinliği Antalya’nın son kalan yeşil alanlarından biri. “Burayı korumak aslında herkesin borcu” denilen dönemden üç yıl sonrasında DSİ Bölge Müdürlüğü’nce Döşemealtı bölgesindeki ziraat arazilerine ve hidroelektrik santraline su verilmesi sebebiyle Vakıf Zeytinliği’ndeki 23 bini zeytin ve 25 bine yakın ağaç, şimdi kuruma tehdidi altında.
Kaynak: dunya.com, koyleri.com