Kaynak: Vatan, 14 Nisan 2012
Aldığı şirketlerin değerini yaptığı yatırımlarla yükselten ve sonra da satan Akfen’in patronu Hamdi Akın, şimdi de AkfenHES Yatırımları’nın satıyor. Araç muayene istasyonlarının işletmesini yapan TüvTürk’teki hisselerinin ardından geçen ay TAV’daki yüzde 18’lik payını satan Akın, AkfenHES ve iştiraklerinin satışı için Alman yatırım fonu Aquila ile anlaştı. HES 1 bünyesinde bulunan İdeal Enerji, Çamlıca Elektrik ve Beyobası Enerji’nin toplam değeri 353.9 milyon euroya ulaşacak.
Araç muayene istasyonlarının işletmesini yapan TüvTürk’teki hisselerinin ardından geçen ay TAV’daki yüzde 18’lik payını satan Akfen’in patronu Hamdi Akın, özel girişim sermayesi (private equity) şirketleriyle yarışmaya devam ediyor. Son zamanlarda yaptığı şirket alımları ve hisse satışlarıyla en fazla konuşulan iş adamlarının başında gelen Akfen Holding’in patronu Hamdi Akın, bu kez de enerji şirketlerinin bir kısmını elden çıkarıyor. Akfen Holding, bağlı ortaklığı AkfenHES Yatırımları ve Enerji Üretim A.Ş. (HES-1) ve bu şirketin sahip olduğu iştiraklerinin hisselerinin satışı için Hamburg merkezli Alman yatırım fonu Aquila Hydropower Invest Investitions GmbH & Co. KG (Aquila) ile anlaştı. 3 şirkete 353.9 milyon euro Akfen Holding’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamada HES 1 bünyesinde bulunan İdeal Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. (toplam 139.1 milyon Kwh), Çamlıca Elektrik Üretim A.Ş. (toplam 180.6 milyon Kwh) ve Beyobası Enerji Üretim A.Ş. (toplam 251.1 milyon Kwh) hisselerinin satışı ile ilgili olarak Aquila ile mutabakat zaptı imzalandığı bildirildi. Enerjiden tamamen çıkmıyor Akfen Holding’den yapılan açıklamaya göre alım hakları kullanılırsa, 128.4 mw toplam kurulu güce sahip 3 şirketin toplam değeri 353 milyon 896 bin euroya ulaşacak. Satış işlemlerine ilk olarak İdeal Enerji hisselerinden başlanacağı belirtildi. Akfen Holding’in 104.7 MW’lık Laleli Barajı ve Mersin’de 560 MW’a kadar çıkması gündemde olan doğalgaz çevrim santralleri projeleri de var. Dolayısıyla Akın’ın yapacağı satışlar Akfen’in enerjiden tamamen çıkacağı anlamına gelmiyor. Çünkü Laleli Barajı ve Mersin’deki gaz santrali yatırımları henüz tamamlanmadı. Bu yatırımların sonuçlanması için 4-5 yıla ihtiyaç var. ‘HES II’yi de satabiliriz’ Hamdi Akın, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, yıl sonuna doğru devreye alınması planlanan bir grup HES’ten oluşan ve toplamda 100 MW kurulu güce sahip olacak Akfen Hidroelektrik Santrali Yatırımları (HES II) şirketini de gerekirse satabileceklerini söylemişti. Hamdi Akın, söz konusu söyleşisinde, satış detayları ile ilgili olarak şöyle konuşmuştu: Kalanını da alacaklar “Bizim HES I ve HES II projelerimiz var. Açıklanan satış süreci sadece HES I’i kapsıyor. HES I’in içinde Erzurum’da Karasu santrallerinin olduğu İdeal Enerji şirketimiz var. HES I’in kalan kısmını da opsiyonluyoruz. Yani İdeal Enerji’nin satışı olduğu zaman isterlerse diğerlerini de aynı şartlarla satın alabilecekler. HES I’in içinde Çamlıca ve Beyobası dediğimiz ikinci ve üçüncü bölümler var. Almanlar bir seferde alım yapmıyor. Önce birincisini kapatmak, daha sonra ikinci ve üçüncüyü almak istediklerini söylüyorlar. Süreci kapatarak gidecekler ama kalan bölümleri aynı şartlarda satın alacaklarını bize beyan ettiler.”
‘Allah sattırmasın’ sözünü nasıl tersine çevirdi?
– Hamdi Akın, 2007 yılında özelleştirilen araç muayene istasyonlarını Doğuş ve Tüvsüd ortaklığı ile almış ve buradaki yüzde 33’lük hissesini 2009 yılında Avrupalı girişim sermayesi BridgePoint’e devretmişti. n TAV Havalimanları Holding’deki yüzde 26 hissesinin yüzde 18’lik kısmını geçen ay Fransız Aeroports de Paris’e (ADP) satan Akın, bu satıştan da 414 milyon dolarlık gelir elde etmişti. n 2011 yılında İstanbul Deniz Otobüsleri’nin (İDO) yüzde 100 oranındaki hissesinin özelleştirilmesi ihalesini 861 milyon dolara ortakları Tepe-Souter-Sera ile almıştı.
Satıştan gelen paraları nereye yatıracak?
Hamdi Akın’ın TAV’dan ve AkfenHES’ten elde edeceği gelir ise yeni yatırımlara gidecek. Söz konusu satışlardan gelecek kaynağı yeni yatırımlarda kullanacağını açıklayan Hamdi Akın, gözüne yapılacak özelleştirmelere dikti. Akın’ın radarına giren özelleştirmelerin arasında Başkent Gaz, İGDAŞ otoyol ve köprü özelleştirmeleri bulunuyor. 2007 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından ihalesi yapılan Mersin Limanı’nın işletme hakkını da 36 yıllığına Akfen-PSA Grubu almıştı. Akın’ın bir diğer faaliyet alanı ise turizm ve inşaat.