Kaynak: Yeni Özgür Politika, 4 Kasım 2010
Temel amacı alternatif su yönetimi modellerini tartışmak, uluslararası düzeydeki deneyimleri paylaşmak ve bütünlüklü bir su politikası oluşturmak olan ‘Uluslararası Su Hakkı Sempozyumu’na, Amed ev sahipliği yapacak.
Amed Sümer Parkı, 5-6 Kasım tarihlerinde ‘Uluslararası Su Hakkı Sempozyumu’na ev sahipliği yapacak. Sempozyum ‘Su Hakkı Kampanyası’ tarafından düzenleniyor. Su Hakkı Kampanyası’nı Sosyal Değişim Derneği, Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, Küresel Eylem Grubu ve Sosyal Demokrasi Vakfı oluşturdu. Aktiviteler, ‘Suyuma Dokunma Kampanyası‘nın ve Rosa Luxemburg Vakfı‘nın desteğiyle yürütülüyor. Sempozyumu destekleyenler arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de bulunuyor.
‘Su Hakkı Kampanyası’ sempozyumu, mevcut su yönetim poltikalarını benimseyen yerel yönetimlerin uygulayabileceği alternatif su yönetimi modellerini tartışmak, su dağıtımı, şebeke, abone ve sayaç sorunları konularında alternatifler bulmak ve daha önemlisi, alternatif su yönetimi modellerini uygulamak isteyen yerel yöneticiler için ulusal ve uluslararası düzeydeki deneyimleri paylaşmak, bütünlüklü bir su politikası oluşturmanın mümkün ve gerekli olmasından yola çıkılarak düzenleniyor.
Sempozyumun ilk günü
Sempozyum 5 Kasım’da Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Oscar Olivera’nın (Bolivya/ RED-VİDA) açılış konuşmasıyla saat 09:30’da başlayacak. Sempozyumun ilk oturumunda ‘Dünyada ve Türkiye’de su kaynakları ve iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki beklenen etkileri” ele alınacak. Saat 10:00-12:00’de gerçekleşecek oturumda, Güven Eken (Doğa-Der Başkanı), Göksen Şahin (Küresel Eylem Grubu) ve Serdar Karataş ( DİSKİ, Su Sağlığı Müdürlüğü) sunum yapacak. Oturumun moderatörlüğünü Su Hakkı Kampanyası’ndan Nuran Yüce yapacak. İkinci oturum, 13:30–15:30 saatleri arasında “Ulusal ve uluslararası yasa, sözleşme ve metinlerde Su hakkı” konusu aktarılacak. Bu bölümdeki konuşmacılar şunlar: Arş. Gör. Tolga Şirin (M.Ü Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı), Av. Arif Ali Cangi, Tomasso Fattori (İtalya/ İtalian Water Movements) ve Fahrettin Çağdaş (DİSKİ Genel Müdürü). Moderatör ise Seyfi Fidan (DİSKİ) olacak.
Üçüncü oturum ise saat 15:45–18:00 arasında gerçekleşecek. Bu oturumda, “Sürdürülebilir su politikası açısından Türkiye’nin baraj ve HES politikası” tartışılacak. Bu oturumun katılımcıları; Sebahat Tuncel (BDP İstanbul Milletvekili) ve Bahtiyar A. Othman (Irak/ Koya Üniversitesi), Dr. Ahmet Yaraş (Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü) ve Ercan Ayboğa (Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi) olacak. Moderatörlüğü de İpek Taşlı (Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi) yapacak.
İkinci gün
İkinci gün de 09:30-12:00 saatleri arasında gerçekleşecek dördüncü oturumla devam edecek. Bu oturum, “Su Hizmetlerinin Özelleştirilmesi ve Buna Karşı Dünyada ve Türkiye’de Yürütülen Mücadeleler” başlığı altında yapılacak. Oturumda Oscar Olivera (Bolivya/ RED-VİDA), Recep Akdağ (DİSKİ, Strateji Geliştirme Başkanlığı), Tomasso Fattori (İtalya/ Italian Water Movements) ve Dr. Akgün İlhan konuşmacı olarak katılacak. Moderatörlüğü ise Recep Çetin (DİSKİ) yapacak.
Saat 13:30–16:00 arasında gerçekleşecek beşinci oturum, “Uygulanabilir Alternatif Su Hizmeti Modelleri” başlığını taşıyor. Bu oturumda da; Jaime Morell (İspanya/ Spanish Association of Public Water and Sanitation Operators), Erhan Çetin (DİSKİ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı), Yasin Akyol (DİSKİ, Atık Su Arıtma Bölümü) ve Serhat Resul (Su Hakkı Kampanyası) konuşmacı olacak. Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi’nden Ercan Ayboğa, bu bölümde moderatörlük yapacak. Saat 16:30-18:00’de gerçekleşecek son oturumda ise sonuç deklerasyonu yazılıp, yayınlanacak.
AHMET KAYA
YENİ ÖZGÜR POLİTİKA