Geçtiğimiz temmuz ayında Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü’nün, kuraklık sebebiyle kıyıdan yaklaşık 4-5 metre çekildiği ve su seviyesinin 31,52 metreye düştü haberleriyle birlikte TÜPRAŞ’ın, gölden su çekmeye devam ediyor olması da gündeme gelmişti.
Özelleştirmeden önce devlet kurumu olması sebebiyle o günkü şartlarda gölden su almasına izin verilen TÜPRAŞ, Sapanca Gölü’nden 2012 yılında 7,4 milyon metreküp su çekmişti. Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, DSİ kayıtlarında endüstriyel amaçlı bir tahsisin olmadığını belirterek TÜPRAŞ’ın gölden su çekmesinin yasal olmadığını ifade etmişti.
Milletvekili Engin Özkoç’un da TÜPRAŞ’ın Sapanca Gölünden su çekmesine ilişkin verdiği yazılı soru önergesine Bakan Eroğlu “TÜPRAŞ ve diğer sanayi kuruluşlarının Sapanca Gölünden su çekmelerine ilişkin bir soruşturma veya mahkeme araştırmasıyla ilgili Bakanlığımda herhangi bir bilgi ve belge bulunmamaktadır” cevabını vermişti. Yine Bakan Eroğlu, 13 Mayıs 2013 tarihli Sakarya yerel basınına yaptığı açıklamada, Bu konuya el atacağız. Bu meseleye (TÜPRAŞ) bakacağız. Hakikaten bir haksızlık varsa bunu ödeyecekler. Özelleştirme yapılırken su tahsisi yapılıp yapılmadığına bakılacak. Yapılmadıysa her su çekenin parasını ödemesi lazım. Geriye dönük tahsilat konusunda da hukuki olarak bir incelensin. Ona göre gereği yapılır” demişti.
TÜPRAŞ’ın özelleştirildikten sonra KİT özelliğini kaybetmiş olması dolayısıyla Sapanca Gölünden ücret karşılığı su çekmesi gerektiği, bunun için Maliye Bakanlığının gerekli tespitleri yapması konusunda da verilen dilekçeye Maliye Bakanlığı’ndan gelen yanıt “Bakanlığımızca gerekli incelemeler yapılmakta olup, yapılan işlemler sonucunda tarafınıza ayrıca bilgi verilecektir” olmuştu.
Sapanca Gölü’nün kapasitesinin ancak insani amaçlı kullanıma yeterli olabileceği söylenirken TÜPRAŞ, Sapanca Gölü’nden çekecekleri su miktarını 2014 yılında iki kat arttıracaklarını geçtiğimiz hafta açıkladı.
Geçtiğimiz hafta Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP) tarafından düzenlenen “Sapanca Gölü” konulu toplantıda Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürü Seval Kızılcan “ Sapanca Gölü’nden sanayi amacıyla çektikleri suyun kanuni çerçevede olduğunu belirterek, Fuel Oil Dönüşüm Projesi’nin devreye alınması ile Sapanca Gölü’nden yıllık su kullanımının 15 milyon metreküp olacağını öngörüyoruz” dedi. 2012 yılında yaklaşık 7,4 milyon ton su kullanıldığına işaret eden Kızılcan, “Sapanca Gölü’nden rafinerimize gelen 3 hat bulunmaktadır. 12 inçlik hat halen Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) tarafından kullanılırken, 20 inçlik hat acil durumlar için yedekte tutulmaktadır. Rafineri ihtiyacı ise 28 inçlik hat kullanılarak karşılanmaktadır. Çekilen su miktarı hat üzerine bulunan akış ölçerlerle ölçümlenmektedir. Ülkemizin dış ticaret açığına 1 milyar dolarlık pozitif katkı sağlayacak Fuel Oil Dönüşüm Projesi’nin devreye alınması sonrasında, su kullanım miktarının yıllık 15 milyon metreküp olacağı öngörülmektedir. Ancak ek bir tahsise ihtiyacımız bulunmamaktadır” diye konuştu
Kızılcan, Sapanca Gölü’nden su kullanım haklarının kanunlar çerçevesinde olduğunu da sözlerine ekledi. 2014 yılında su tasarrufu da sağlayacak 25 milyon dolarlık yatırım yapılması planlandıklarını,”Enerji Tasarrufu Projeleri üretiyoruz. Önümüzdeki 5 yılda bu konuyla ilgili yapılacak harcama tutarı 91 milyon dolar olarak öngörülmektedir. Elimizdeki suyu olabilecek en iktisatlı şekilde kullanıyoruz. Özelleştirmeden sonra gölden kullanılan su miktarı daha da azalmıştır. Yuvacık Barajı’ndan su kullanımımız yok. Rafinerilerimiz iç kontrol süreçlerinin yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yetkilendirilen kurumlar ve bağımsız kuruluşların gerçekleştirdiği denetim süreçlerine tabi tutulmaktadır” açıklamaları yaptıkları toplantıda firma yetkililirine sorulan şu soru yanıtsız kaldı:
“TÜPRAŞ gölden kullandığı suya karşılık bir bedel ödüyor mu?”