Basın Açıklamaları

Susmuyor; suyumuzu, su hakkımızı, yaşamı savunuyoruz!

afis-22mart2016-sloganBugün 22 Mart Dünya Su Günü. Doğaya ve topluma yönelik baskının daha da şiddetlendiği bu günlerde 22 Mart kutladığımız değil, su varlıklarımızı ve su hakkımızı korumak için, dünyanın dört bir yanında yaşam için, adalet için mücadele ettiğimiz bir gün.

Son 900 yılın en büyük kuraklığının yaşandığı Orta Doğu’da ayaklanmalar, devrimler ve iç savaşlar yaşanıyor. Afrika’nın güney ülkelerinde kuraklık nedeniyle milyonlarca insanın hayatı tehlike altında. ABD’nin Flint şehrinde su borularında kullanılan kurşun nedeniyle binlerce insan sağlık sorunları ile boğuşuyor. ABD, bütçesinin yüzde 16’sını savunmaya ayırırken, uzmanlar tüm ülkedeki su borularının değişmesi gerektiğini ve bunun için bütçeden sadece yüzde 0,3’lük kaynak ayrılması gerektiğini söylüyor. İrlanda’da yüz binlerce insan musluk sularına sayaç takılmasına ve suyu ticarileşmesine karşı direniyor.  Bizler,  dünyanın her yanında devletlerin ve şirketlerin suyu ticari bir meta olarak gören anlayışına karşı “su bir insan hakkıdır” diyoruz.

Tarih: 22.03.2016
Devamını oku…
 

İstanbul’un büyüyen su sorunu

SuHakkiKampanyasi-photo-21032015-webBirleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun, dünya genelinde içilebilir temiz suya erişimde yaşanan sorunlara dikkat çekmek, içilebilir su varlıklarının korunması ve artırılması konusunda somut adımların atılmasını sağlamak için 22 Mart’ı “Dünya Su Günü” olarak ilan etmesinin üzerinden 22 yıl geçti.

Su sorunu bu 22 yıl içinde azalmadığı gibi daha da büyüdü.

2015 yılına kadar suya erişemeyen insan sayısının yarıya indirilmesi hedeflenmişti. Hala dünya nüfusunun dörtte biri temiz suya erişemiyor. Üstelik Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu oranın önümüzdeki yirmi sene içinde artacağı ve dünya nüfusunun yaklaşık yarısının suya erişimde ciddi sıkıntılar çekeceği tahmin ediliyor. Hala her sekiz saniyede bir çocuk, kirli su içtiği için ölüyor ve hastalıkların %80’i kirli su kullanımından kaynaklanıyor. Sıtma, AIDS, savaşlar ve trafik kazalarının toplamından daha çok sayıda çocuğun ölümüne kirli su neden oluyor.

Tarih: 21.03.2015
Devamını oku…

 

Şimdi de Ege Su Forumu mu?

Bu yılın Mart ayında İstanbul’da yapılan 5. Dünya Su Forumu, su üzerinden para kazanmak için yeni bir pazar yaratmış görünüyor. Su üzerine birkaç söz söyleyip duyarlı, çevreci ve toplumsal meselelerle ilgili görünüp, suyu kârlarına kâr katmak için kullanmak isteyen kimi şirketler ve şirket çıkarlarını savunan bazı sivil toplum kuruluşları bu kez de 12-14 Kasım’da İzmir’de yapılacak olan Ege Su Forumu’yla sahnede.

Tarih: 11.11.2009
Devamını oku…

Bu yılın Mart ayında İstanbul’da yapılan 5. Dünya Su Forumu, su üzerinden para kazanmak için yeni bir pazar yaratmış görünüyor. Su üzerine birkaç söz söyleyip duyarlı, çevreci ve toplumsal meselelerle ilgili görünüp, suyu kârlarına kâr katmak için kullanmak isteyen kimi şirketler ve şirket çıkarlarını savunan bazı sivil toplum kuruluşları bu kez de 12-14 Kasım’da İzmir’de yapılacak olan Ege Su Forumu’yla sahnede.

Biz, suyun en temel insan hakkı olduğunu, özelleştirilemeyeceğini, kar amaçlı kullanılamayacağını, nehirlerin önüne kurulan barajlarla doğal akışından koparılamayacağını, çevresinde yaşayan insanların yaşamının bir parçası olmaktan çıkarılıp kar amaçlı bir projeye dönüştürülemeyeceğini savunuyoruz. Bu nedenle Mart ayında yapılan Dünya Su Forumu’na karşı binlerce insanın katıldığı uluslararası bir alternatif su forumu düzenledik ve barajcılarla su tüccarlarının oluşturduğu Dünya Su Konseyi’nin gerçek yüzünü gösterdik.
Ama bu oyunun bir örneği şimdi de İzmir’e taşınmış durumda. Su kaynaklarına dair kaygıları ve çevreci duyarlılıkları kullanan bir grup çok uluslu şirket ve onları destekleyen bazı çevreci örgütlerin katılımıyla, arkalarına kimi akademisyenleri de alan bir kuruluş, doğayı katleden şirketlerin halkla ilişkiler faaliyeti olarak düzenlendiği belli olan bir organizasyonla yine doğadan ve halktan yana olması gereken su politikalarına zarar veriyor.

Derin su kuyularıyla tarım alanlarını besleyen yeraltı sularını kurutan Coca Cola’nın da aralarında bulunduğu şirketler, Türkiye’deki önemli su hareketlerini dışlayarak, aralarında su kaynakları üzerindeki en önemli tehdit olan iklim değişikliğine dair yanlış bilgiler yayan isimlerin de bulunduğu bir konuşmacı kadrosuyla, İzmir’de bir oyun oynayacaklar. Belediyelerin su idarelerini özelleştirilmesinin gerekli olduğunu iddia edecekler. Ama suyu halka bir miktara kadar ücretsiz veren Dikili belediyesine açılan dava hiç konu olmayacak. Sanayide ve tarımda olmayan ihtiyaçlar yaratılarak akarsu havzalarına daha fazla baraj kurulması tavsiye edilecek ve dünyanın en eski sağlık merkezlerinden biri olan arkeolojik sit alanı Allianoi’nin baraj gölüyle yok edilmesine karşı çıkılmayacak.
Biz “Suyuma Dokunma” hareketi olarak, tüm katılımcılarımızla birlikte Ege Su Forumu organizatörlerine sesleniyoruz. Şirketler ve onların destekçisi sahte çevrecilerin su politikalarına dair gerçekleri gizlemek için yaptıkları bu organizasyonu iptal edin.
Su en temel insan hakkıdır.

Bütün kaynakların kar uğruna ve sorumsuzca tüketilmesini hedefleyen neo-liberal kalkınmacı anlayışa ve şirket egemenliğinde su politikalarına son verin!
SUYUMA DOKUNMA KAMPANYASI

11.11.2009