Etiket: Desalinasyon
Desalinasyon susuz kentlere çare mi?
İçme suyu temininde uygulanagelen yöntemler hakkındaki tartışma dizimizin ikinci yazısını Akgün İlhan kaleme aldı. İlhan bu makalesinde desalinasyon teknolojisinin etkilerini irdeliyor ve içme suyu elde etmek için kullanılabilecek bir alternatif olmadığını ortaya koyuyor. Deniz suyunda bulunan tuzu, mineralleri ve diğer yabancı maddeleri gidererek; içme, sulama, kullanma amaçlarıyla saf su elde edilmesine desalinasyon deniliyor. Ancak desalinasyon su arzını artırıcı teknolojilerin başında gelen bir yöntem ve enerji, çevre ve toplumsal maliyetleri yüksek bir teknoloji. Gerçek çözüm su arzını sorgusuz sualsiz artırmaktan değil, bunun yerine mevcut talısu varlıklarını tasarruflu ve verimli kullanmaktan geçiyor.
Deniz suyunu tuzdan ayrıştırma kuraklığa çözüm mü?
Su varlıklarının giderek azalması teknolojik çözüm önerileri ile giderilmeye çalışılıyor. Oysa küresel ısınmayı durdurmayan teknolojik gelişmeler gerçek çözüm değil.
Su arzı artar ama Karadeniz biter
Eski bir teknoloji olan desalinasyon, ekonomik maliyeti de, ekolojik maliyeti de oldukça yüksek. Kurulması milyon dolarları bulabiliyor. Enerji karnesi de sorunlu olan desalinasyon teknolojisinde 1 m³ temiz su üretmek için 3 kWh enerji kullanılıyor. Bu normal şebeke suyu için kullanılan enerjiden çok daha fazla. Maliyeti yüksek olan suyun vatandaşa ucuza satılması düşünülemez elbette. Dolayısıyla suyun daha da pahalanıp, yoksul vatandaşın suya erişiminin kısıtlanması da söz konusu. Üstüne üstlük sudan ayrılan tuz deniz ekosistemine geri veriliyor. Bu da deniz ve kıyı canlılarının hayatlarını olumsuz etkiliyor. Deniz sıcaklığı yükseldikçe bu yoğunluk daha da artıp, denizdeki pek çok canlının yok olmasına neden oluyor. Ayrıca desalinasyon sırasında çok fazla sayıda farklı kimyasal madde kullanıldığı için de deniz ek bir kirlilik yüküyle karşı karşıya kalıyor.
Yeni keşifleri denizleri yok edecek: Desalinasyon
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş’ın 2 Mayıs 2015 tarihinde dile getirdiği desalinasyon sistemine karşı kampanyamızın yanıtı "Denizleri, kıyı ekosistemlerini tehlikeye atacak ve toplumu artan ekolojik ve ekonomik maliyetlerle baş başa bırakacak desalinasyon teknolojisini İstanbul’da istemiyoruz! İBB ve İSKİ’nin birincil görevi iklim değişikliğinden muzdarip ve üç dört senede bir kuraklık ve susuzlukla boğuşan bir şehirde su tasarrufunu sağlayıcı (gri su ve yağmur suyu) uygulamalarını hayata geçirmektir. Suyun tasarruflu kullanımı, su arzını artıran ve su varlıklarını yok eden projelerin durdurulması, yeterli miktarda içilebilir lezzette ve kalitedeki suyu şebeke sisteminden tüm vatandaşlarına bedava olarak verilmesi su krizini çözmede atılacak ilk adımlardır."