Etiket: Tarihi ve kültürel miras
Bresser şirketi merkezinde protest edildi: Hasankeyf’teki eserlerin taşınmasından geri çekil!
Bugün çok sayıda Kürdistan, Türkiye, Irak, İran ve Avrupalı sivil toplum kuruluşu Hollanda’lı şirket Bresser Rotterdam’a yakın bulunan merkezinin önünde, Hasankeyf’te çok sayıda eserin taşınmasında yer aldığından dolayı protesto etti.
“Hasankeyf Boğulmasın” kampanyası
Hasankeyf’in yok edilmesine karşı “Hasankeyf Boğulmasın” başlığıyla imza kampanyası başlatıldı.
Basın açıklaması: Hasankeyf Avrupa’nın tehlike altındaki 14 kültür mirası arasında
Türkiye’deki Hasankeyf Antik Kenti Avrupa’nın büyük tehlike altındaki 14 kültürel miras alanı arasında yer alıyor.
Kıyılarımızı vuran özelleştirme dalgası
1970'lerden bu yana Karadeniz'den Akdeniz'e kadar Türkiye'nin tüm sahilleri yoğun kentleşmeden muzdarip. Antalya ve Muğla gibi kentlerde kitle turizmi bunda büyük rol oynuyor. Daha fazla sayıda turist çekebilmek için bu şehirlerin sahilleri su parkları, golf sahaları, pansiyonlar ve plajlar tarafından işgal edildi
Alevi Dedesinden Baraj Yapanlara Beddua
Doğa Derneği öncülüğünde Türkiye'de düzenlenen "Big Jump/Büyük Atlama" etkinliği kapsamında Tunceli-Elazığ sınırında Limak Holding tarafından yaptırılan Pembelik Barajı'na karşı Dersim Çevre Platformu üyeleri basın açıklaması yaptıktan sonra Hızır Gölü'ne atladılar.
HES ve barajlar etnobotanik kültürü de yok ediyor
Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Araştırma Görevlisi Dr. Ahmet Doğan, sahada yaptığı çalışmalarla Türkiye’deki bitki çeşitliliğine dikkat çekerken, son yıllarda Türkiye’nin neredeyse her yerinde yapılan ve yapılmak istenen hidroelektrik santraller (HES), baraj ve maden aramalarının bitki çeşitliliğine ciddi zarar vereceğini kaydetti. "İnsanlar bitkileri yaşamlarının her aşamasında farklı amaçlar için kullanıyorlar. Bu kullanışlar etnobotanik kültürü oluşturuyor. Bitkilerin yok olması demek bu kültürün yok olması demektir” dedi.
Dicle Vadisi’nde yeni tehlike
Eser Enerji Elektirik Üretim Anonim Şirketi tarafından yapılası planlanan HES’ler, Diyarbakır Kent merkezine 3 ile 30 kilometre arasındaki uzaklıkta bulunan mahalle ve köyler arasına inşa edilecek.
Kırk Ayaklı köprü ıslah projesiyle yok olacak
Dünyanın en uzun taş köprüsü olarak bilinen Kırk Ayaklı Köprü (Pira Pirpira) Batman Çayı Islah Projesi ile yok olacak. Ortaçağ döneminde inşa edildiği tahmin edilen 40 ayaklı köprünün yanı sıra Batman çayı havzasında yaşayan 7 endemik kuş türü ile bir ay önce tespit edilen su samurlarının da yok olacağını belirten Batman Turizm ve Tanıtım Derneği Başkanı Emin Bulut, bunun ıslah projesi adı altında ekolojik ve kültür katliamı olduğunu söyledi.
Olimpos için imza kampanyası
Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içinde yer alan, Güney Antalya Turizm Alanı dahilinde bulunan, yüzlerce endemik bitkiye ve dünya güzeli şelalelere ev sahipliği...