Etiket: termik santral
Termik santraller, yer altı su kaynaklarını tüketiyor
Türkiye’de iklim değişikliğinin etkilerini birebir yaşamamıza rağmen, değişikliğin büyük nedenlerinden kömürlü termik santrallere yatırım hızla devam ediyor. Türkiye’de şu anda 60 yeni kömürlü santral planı var. Kömürlü termik santraller, hem iklim değişikliğine neden oluyor, hem de yeraltı su kaynaklarına büyük zarar verirken su kaynaklarının azalmasına ve kirlenmesine sebep oluyor.
Amasra’da İçme Suyunun Ortasına Kömür Hazırlama Tesisi
Amasra’da “Hema Termik Santrali”nin bir parçası olan kömür hazırlama tesisi yüz bine yakın insanın günlük içme suyunu ücretsiz olarak karşıladığı kaynak olan kavşak suyunun ortasına yapılmak isteniyor.
Termik santraller 6,5 milyar metreküp su çekti
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılına ilişkin "Termik Santral Su, Atıksu ve Atık İstatistikleri"ni açıkladı. Verilere göre, 2014'te termik santraller tarafından yüzde 98'i denizden olmak üzere 6,5 milyar metreküp su çekildi ve bunun yüzde 98'i soğutma suyu olarak kullanıldı.
Konya Ovası’nı kurutma fermanı
Konya-Karaman Ovası’nda planlanan termik santrali besleyecek ilk kömür ocağının ÇED raporunda çevre felaketi itirafına rağmen bakanlık onay verdi. Raporda 58 bin dekar mümbit tarım arazisine su sağlayan kuyuların kuruyacağı belirtiliyor.
“Su bir insan hakkıdır, suyun partisi olmaz!”
Üç milletvekili Karadeniz ile ilgili çevre raporu hazırlamak amacıyla Rize'de incelemelerde bulunuyor: "Bizim gidecek başka dünyamız yok. Bu gemi batarsa hep birlikte batacağız. Çevre hakkı da bunun ayrılmazsa ayrılmazıdır. Tüm canlı alemleri bu dünyada yaşıyor. Suyun ticarileşmesine karşıyız. Su bir yaşam hakkıdır, bir insan hakkıdır. Suyu ticarileştirdiğinizde insan hakkını ticarileştirmiş olursunuz. Suya olan erişim hakkının engellenmesi demek ekmeğe erişimin engellenmesi anlamına gelir. Suyun partisi olmaz. Su isteyen bütün canlıların bir paydada buluşması gerekiyor."
‘Termik santraller tarımın azraili oldu’
Kahramanmaraş'ın Elbistan İlçe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olan Ceyhan Nehri'nden bölgedeki termik santrallere soğutma amaçlı su alınmasına tepki gösterdi.
“HES’e neden karşı çıkıyorsunuz?”
Saadet Partisi Alanya İlçe Teşkilatı Başkanı Yardımcısı, Alara Çayı üzerindeki HES dahil tüm HES'lerin ve termik santrallerin yapılması gerektiğini bunu bugüne kadar yapamayan Enerji Bakanlığı'nın da sınıfta kaldığını söyledi.