Kaynak: Birgün, 6 Kasım 2013
Rize Belediyesi ve HES Firması hakkında suç duyurusunda bulunan Yurttaş Kazım ve Küçükçayır köylüleri, vadilerinde HES çalışması yapılmasını protesto ederek, iş makinelerini köye sokmadılar kendi arabalarıyla yolu kapadılar.
Yurttaş Kazım olarak kamuoyunda tanınan ve HES’lere karşı, ineğini satıp, banka kredisi kullanarak dava açan 68 yaşındaki Kazım Delal, bu kez Küçükçayır köylüleriyle birlikte HES’lere karşı barikat kurdu.
Bölgede HES projesiyle ilgili yapılan çalışmalar nedeniyle Rize Belediyesi ve HES firması hakkında Rize Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan Yurttaş Kazım ve bir grup Küçükçayır Köylüsü, bölgede yapılması planlanan HES çalışmalarını protesto ederek; iş makinelerini vadiye sokmadı. Ayrıca ihale edilerek Smart isimli bir firmaya verilen, Andon İçme Suyu Tesisleri kapsamındaki HES çalışmaları Küçükçayır Köylülerini ve yöre halkını ayağa kaldırdı.
Bölgede ‘içme suyu tesislerine takviye yapılması’ kapsamında çalışma yaptığı öne sürülen firmanın, aslında Rize Belediyesi’nin de içinde bulunduğu bir organizasyonla, Rize kent merkezi dahil 10 ilçe, 5 belde ve 25 köy olmak üzere yaklaşık 300 bin kişinin içme suyunun sağlandığı Andon İçme Suyu Tesisleri’nde HES yapmaya çalıştığını ileri süren köylüler, çalışmalara tepki gösterdi.
Ateş Yakıp Nöbet Tuttular
Yöre halkı araçlarıyla yola barikat kurarak iş makinelerin çalışmasına izin vermedi. Jandarma ile tartışan köylüler bölgede ateş yaktı, nöbete başladı. Önceki gün sabah saatlerinde ise Andon İçme Suyu regülatör sahasında HES firmasına ait iş makinelerinin çalışmaya başlayacağı duyumunu alan köylüler, Yurttaş Kazım ile toplanarak çalışmaları engellemişti.
“Derelerimizde su kalmadı”
İş makinelerinin geçeceği yol üzerinde toplanarak ateş yakan köylüler, bölgede kesinlikle HES çalışması yapmayacaklarını vurgulayarak “Daha önce Kazım Delal’in açtığı davalar var. Mahkeme, iki kez bölgede HES yapılamayacağına hükmetti.
Ama gözü dönmüşler ne mahkeme kararını dinliyor, ne hak ne de kanun tanıyor. Buralar yaşam alanlarımız. Yüzyıllardır atalarımızdan aldığımız bu mirası gelecek nesillere olduğu gibi aktarmak istiyoruz. Dereler ve vadilerimizde su kalmadı” diyerek tepkilerini dile getirdiler.
‘Yetkilileri göreve çağırıyoruz’
Bölgeye gelen jandarma ekipleri ile tartışan köylüler geri çekilmeyerek, çalışmalara izin vermeyeceklerini söyledi. Araçların bölgeye getirilen çekici ile alınacağının söylenmesi üzerine köylüler kol kola girerek kenetlenip yolu ulaşıma kapattı. Jandarma bunun üzerine çekiciyi geri çekti. Bölgede gece gündüz nöbet tutacaklarını ifade eden köylüler, “Buralar bizim malımız, canımız. Bu çalışmalar mal ve can güvenliğimizi tehdit ediyor. Yetkilileri göreve çağırıyoruz. Bizler de bu ülkenin vatandaşlarıyız. Hak, hukuk ne ise onu istiyoruz” diye konuştular.