Kaynak: Haberler.com, 30 ocak 2014
Muğla merkeze bağlı Avcılar köyü mevkiinde yapımı düşünülen Akçay-1 Hidro Elektrik Santrali’nin (HES) Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapıldı. Kuzluk köyünde yapılan toplantıya, Gökçeören, Köprübaşı, Taşlı, Avcılar, Bozyer ve Fadıl köy muhtarları ve kalabalık köy halkının yanı sıra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Ankara’dan bir mühendis, Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden bir mühendis ve HES projesini yapacak şirketten de yetkili mühendis katıldı.
6 köy adına konuşan Bozyer Köyü Muhtarı Halil Çakar, “Biz bulunduğumuz bu köylerde 500 yıldan beri doğasıyla, iklimiyle, toprağıyla bir bütün olarak yaşıyoruz. Bizler bulunduğumuz topraklarımızı terk etmeyiz. Biz buraya baraj yapılmaması için hem söylemde, hem de eylemde halkımızla sonuna kadar birlikte hareket edeceğiz. Biz köylüler olarak anayasal hakkımızı sonuna kadar aramakta kararlıyız. Türk mahkemelerinde hakkımızı sonuna kadar savunacağız. Türk mahkemelerinde sonuç alamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’e gideceğiz. Barajın yapılmaması için her türlü bedeli ödemeye hazırız” dedi.
Toplantıda konuşan Ak Parti Menteşe Belediye Meclis Üyesi adayı Eray Çiçek yaptığı konuşmada “Durum tarafımdan dikkatlice izlenmektedir. Süreçte köylümüzün menfaati neyi gerektiriyorsa o yapılacaktır” dedi.
Avcılar köyünde yaşayan Dudu Semiz isim vatandaş, “Biz asırlardır bu topraklara yaşıyoruz. Köyümüzü terk etmeyiz. Bu barajın yapılmasını istemiyoruz” dedi. Köylülerden Önder Semiz ise “Bizim topraklarımız çok verimli ve yılda 3 mahsul alıyoruz. Dünyada türü kaybolmaya yüz tutan sığla ağaçlarından köyümüzde 800-1000 adet arasında bulunuyor. Bizler köyümüze baraj yapılmasını istemiyoruz” dedi.