Kaynak: CNN, 19 Aralık 2011
Yapımı planlanan çok sayıda hidroelektrik santralinin (HES) tehdidi altındaki Rize’nin Çayeli İlçesi Senoz Vadisi’ne, Karadeniz Sahil Yolu’nda kullanılan dolgu malzemesinin alınması için oluşturulan taş ocaklarının da büyük zarar verdiği bir kez daha gündeme geldi.
Yeşil bitki örtüsü ile dikkat çeken Senoz Vadisi’ne yönelik tehditlerin ardı arkası kesilmiyor.
Son yıllarda yapımı planlanan ve sayıları 15’i geçen HES’lerin tehdidi altındaki vadiye sık sık patlatmaların yapıldığı taş ocaklarının da büyük zarar verdiği ortaya çıktı.
HES ve taş ocaklarının, vadideki bitki örtüsü ve doğal yaşamı tehdit ettiğini belirten ve vadinin ciddi oranda yıpratıldığını ifade eden Tema Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, taş ocaklarının kontrolsüz işletildiğinde çevreye ve doğaya ciddi zararlar verdiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Gerek taş ocakları gerekse son yıllarda yapılan ve yapımı planlanan HES inşaatları vadiye çok ciddi zararlar verdi. Bunun yarattığı sorun ve sonuçlar her gün karşımıza çıkıyor. Bunun son örneği kısa süre önce şimşir ağaçlarının kurumaya başlaması ile görüldü. Şu bir gerçek ki vadi çok kötü bir şekilde tahrip ediliyor.
Taş ocakları kontrol altına alınarak vadinin rehabilite edilmesi gerekiyor. Tahribata son vererek doğaya kendini yenileme fırsatı ve şansı vermeliyiz. Şimşir ağaçlarının kesilmesindeki aceleciliğe ve yanlış karara dikkat çekmemizin nedeni de buydu. Şimşir ağaçları doğal halinde bırakılsaydı bir süre sonra yeniden hayat bulabilirdi ancak burada fırsatçılık yapıldı. Doğanın kendisini yenilemesine mutlaka fırsat tanınmalı.”