Atatürk Barajı hızla doluyor

Kaynak: Tarsusonline.com, 24 Ocak 2012
Türkiye yılda bir Kıbrıs adası büyüklüğünde verimli tarım arazisini erozyon ile kaybederken, Adıyaman yılda 5-10 bin ton verimli tarım arazisini Atatürk Baraj göletine veriyor. Yağmurların yağışı ile birlikte havzalardan akan suların sürüklediği verimli topraklar baraj göletini hızla dolduruyor.
Baraj göletini kırmızı renge boyayan verimli topraklar, tarım arazilerinin yok olmasına neden olurken, Atatürk Barajı’nın ekonomik ömrünü bitiriyor. Uzmanlar erozyonun önüne geçmek için ormansızlaşmanın önüne hızla geçilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Orman Mühendisi Suat Tekin, Türkiye’den erozyonla akıp giden bu malzeme tarım acısından, kültür arazisi avcısından en verimli toprakların gittiğini belirterek, “Atatürk Barajı’na malzeme taşıyan havzaların büyük bir kısmı hatta çoğunluğu Adıyaman tarafından gidiyor. Atatürk Barajı gölüne malzeme taşıyan üst havzaların neredeyse tamamı Adıyaman’ın kuzeyinde rakımın çok yüksek olması, topografyanın çok bozuk olması, buralarda marjinal tarımın yapılması erozyonu daha da karmaşık ve daha da çekici hale getiriyor.

Bugün Türkiye çapında Kıbrıs adası büyüklüğündeki malzemeyi çok çarpıcı buluyor isek, Adıyaman açısından yaklaşık 5 bin ile 10 ton malzeme Atatürk Barajı’na taşınmaktadır. Ortalama Türkiye’de hesaplanan baraj ömrünün 50 sene olduğu söyleniyor ancak erozyon ekonomik ömrünü azaltıyor. Çünkü, taşınan silitasyon baraj gölünde birikmekte su yüksekliğini, seviyesini düşürerek baraja olumsuz anlamda tesir etmektedir. Erozyonu önleyebilmenin koşullarını bütün dünya çözmüş, bizde çözeceğiz. Öncelikle ormansızlaşmanın önüne geçeceğiz, mevcut ormanlarımızı koruyacağız, meralarımızı ıslah edeceğiz” dedi.