Boyabat Barajı’nın Altında Kalacak Köyler Taşınıyor

Kaynak: Nevşehir Medya Haber, 3 Ocak 2011
Çorum’un Osmancık içesine bağlı Aşağızeytin köyü ile Aşıkbükü köyü su dolmaya başlayan Boyabat Barajı nedeniyle boşaltılıyor. İki köyde eski evler yıkılırken diğer yandan da yeni yerleşim yerlerinde inşaatlar yükseliyor. Aşağızeytin köyünü ilk terk eden ise köy muhtarı oldu.

Sinop’un Boyabat ilçesi sınırları içerisinde yapımı tamamlanan Türkiye’nin 5. büyük barajı Boyabat Barajı, su tutulmasının ardından hızla dolmaya başladı. Samsun Vezirköprü ilçesinin köylerinin ardından Osmancık sınırlarına kadar dolan baraj nedeniyle ilçeye bağlı köyleri taşınma telaşı sardı. Baraj suyunun ilk olarak ulaşacağı Aşağızeytin köyünün büyük bir bölümü boşaltıldı. Eski evlerin yıkılmasıyla adeta savaş alanına dönen köyü ilk terk eden köy muhtarı Kadir Karabacak oldu. Evlerini erken terk eden köylülerden bir kısmı Osmancık ilçesine yerleşirken bir kısmı da il dışındaki büyük şehirlere göç etti. Köyde kalanların ise taşınma telaşı sürüyor. Köy kadınları taşınma telaşı içinde eşyalarını traktör ve kamyonlara yüklerken köyün yetişkinleri ile birlikte gençlerle çocuklar da eski evleri yıkarak odunlarını almak için geceli gündüzlü çalışıyor. Köyün yaşlıları ise yıllarını verdikleri köylerinden, komşularından ve en önemlisi de kültürlerinden kopmanın üzüntüsünü yaşıyorlar.

Yıllardır yaşadıkları topraklardan kopamayan köylüler ise eski köylerinin yakınında su altında kalmayan başka bir bölgeye taşınıyor. Aşağızeytin köyü yakınlarında Peru mevkiinde belirlenen yeni yerleşim alanında inşaatlar hızla yükseliyor. Osmancık ilçesine veya büyük şehirlere göç etmek istemeyen köylüler yeni evlerini bu alana inşa ediyorlar.

Köylerinden taşınmayı düşünmeyenler büyük şehirde işsiz kalmaktan kaygılandıklarını söylüyorlar. Yıllardır hayvancılık ve tarım yaptıklarını dile getiren köylüler kente taşınmaları durumunda ellerinden bir iş gelmeyeceğini ve işsizler grubuna katılmak zorunda kalacaklarını belirtiyor.

Baraj altında kalacak olan Aşıkbükü köyünde de durum aynı. Baraj sularının Aşağızeytin’den çok daha geç ulaşacağı Aşıkbükü’nde henüz daha çevre yolu çalışmaları sürüyor. Köylüler ise yeni yerleşim yerine evlerini inşa etme telaşı içindeler. Baraj sularının köye daha geç ulaşacak olmasından dolayı henüz eski yerleşim yeri boşaltılmamış. Aşağızeytin köyüne göre şanslı olduklarını düşünen köylüler en azından baraj köye ulaşmadan yeni evlerini yapma fırsatı bulduklarını dile getiriyorlar.

Yaklaşık bir ay önce su tutulan Boyabat Barajı hızla dolmaya devam ediyor. Kısa sürede Osmancık sınırına ulaşan su, Boyabat ve Samsun Vezirköprü’nün köylerine ulaştı. Boşaltılan köylerde bazı evler su altında kalmaya başladı. Baraj köylerine ulaşım sağlayan eski yollar da suyun altında kaldı.