Kuruyan Irmağa Bakanlık El Koydu

Kaynak: haberler.com, 3 Ocak 2011
Ordu’nun Mesudiye ilçesinde Melet Irmağı üzerinde faaliyete geçen Darıca-1 HES sebebiyle ırmağın bir bölümünün kuruması üzerine Orman ve Su Bakanlığı harekete geçti.

Mesudiye ilçesi Topçam beldesinde yapımı biten Topçam Barajı’nın ardından aynı güzergahta inşa edilen ve geçen yılın temmuz ayında elektrik üretimine başlayan Darıca-1 HES’in ırmak suyunu çekmesi sebebiyle bazı bölümler kurudu. Dere yatağının kuruması üzerine Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu tarafından gündeme getirilmesi ve konunun Yaygın medyada işlenmesi üzerine Orman ve Su Bakanlığı harekete geçti.

Bakanlığın olayın üzerine gitmesi üzerine ırmağa su bırakılmasına başlandı. Su bırakılmasının ardından Melet Irmak yatağı eski görünümüne kavuştu. Orman ve Su Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Ordu İl Genel Meclisi üyelerine verilen bilgide konu ile ilgili şu açıklamalarda bulunuldu: “Basında çıkan ‘HES Melet’i Böyle Kuruttu’ haberlerine istinaden firma ile DSİ Genel Müdürlüğü arasında imzalanan Su Kullanım Hakkı Anlaşması ve 2010/16 sayılı Genelge gereği firma tarafından doğal hayat için bırakılması gereken suyun tespiti amacıyla regülatörünün mansabına AGİ (Akım Gözlem İstasyonu) kurulması çalışmaları hızlandırılarak tamamlanmış olup, online olarak Bölge Müdürlüğümüz ve Genel Müdürlüğümüz tarafından seviye ölçümü izlenebilmektedir.” – AKYÜREKORDU