İkizdere Hes’te planlanan kapasite artırımı

Kaynak: Sondakika.com, 14 Ocak 2012
Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkan Yardımcısı Kadem Ekşi, İkizdere hidroelektrik santralinin (HES) kapasite artırımıyla ilgili olarak, “Bunun doğuracağı ciddi heyelan riski var” dedi.
Ekşi, yaptığı yazılı açıklamada, İkizdere’de mevcut hidroelektrik santralinde (HES) yapılması planlanan kapasite artırımı için yöre halkının görüşünün alınacağının duyurulduğunu belirtti.

Yöre halkının, İkizdere ilçe merkezinden aşağıda yapılan santrallerle doğal hayatın nasıl yok olduğunu gördüğünü ifade eden Ekşi, şunları kaydetti:

“Şimdi mevcut santralin kapasitesi artırılarak ilçe merkezine paralel bir boru hattı çekilecek. Bunun doğuracağı ciddi heyelan riski var. Bu risk ortadayken ilgili şirket, yöre halkından olur alacağını düşünüyorsa bir yanılgı içerisindedir. İkizdere halkı Ovit, Cimil ve Anzer aksında hiçbir santral inşaatına izin vermeyecektir. Yöredeki endemik türleri yok eden bu projelere karşı yöre halkının tavrı ortadadır.”

Ekşi, İkizdere Vadisi’nin Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca doğal sit alanı ilan edildiğini,ancak aradan geçen sürede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu konuda bir açıklama yapmadığını ifade ederek, şöyle dedi:

“Bölge, Doğu Karadeniz Kalkınma Planı (DOKAP) ile yeniden bir diriliş yakalayacaktır. O nedenle bu projeler DOKAP ruhuna uygun yapılmalıdır. Aksine birkaç enerji şirketi kazanacak diye bölgenin doğal yapısı ve endemik türlerinin yok edilmesine müsaade edilmeyecektir. Yöre halkı bu dayatmayı kabul etmeyeceği gibi, en sert şekilde tepkisini ortaya koyacaktır. Yerel kalkınma ve yerel dinamikleri bölgesel kalkınma ruhuna uygun ortak akılla hayata geçirelim. Bunun dışında hiçbir uygulamayı yöre halkı kabul etmeyecektir.”