Kasımlar barajı meclise taşındı

Kaynak: Açık Gazete, 12 Ocak 2012

Isparta’nın Sütçüler ilçesi ile Antalya’nın Manavgat ilçelerinde inşa edilmesi planlanan ve tartışmalara neden olan Kasımlar Barajı ve HES projesi TBMM’nin gündeminde.
CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yanıtlanması istemiyle meclise verdiği yazılı soru önergesinde, söz konusu baraj projesinin yanısıra ülke genelinde kaç HES lisansı verildiği sordu. Acar, “Bu kapsamda, Köprülü Kanyon’un turizm açısından taşıdığı önem ve doğal yapısı dikkate alınmış mıdır?” sorusuna yanıt istedi.

KANYONUN DOĞAL YAPISI DİKKATE ALINDI MI?

Antalya’nın önemli turizm alanlarından biri olan Köprülü Kanyonun, baraj projesi nedeniyle tehlike altında olduğunu kaydeden CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, önergesinde, turizmin başkenti olan Antalya’nın bu özelliğinin korunmasının, projelerin turizm açısından değerlendirilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Köprülü Kanyon’u besleyen su kaynaklarının, Kasımlar Barajı ve HES Projesi kapsamında tutulmasının ardından, Köprülü Kanyon’un nasıl etkileneceği konusunda bir inceleme yapılıp yapılmadığını sorgulayan Acar, bu konuda hangi sonuçara ulaşıldığının yanıtını istedi.

Bakan Eroğlu’ndan söz konusu baraj projesi ile ilgili ÇED süreciyle ilgili bilgi isteyen Acar, önergesinde, “bu kapsamda, Köprülü Kanyon’un turizm açısından taşıdığı önem ve doğal yapısı dikkate alınmış mıdır?” sorusunu yöneltti.

‘KASIMLAR BARAJI GÖZDEN GEÇİRİLECEK Mİ?’

Bakan Eroğlu’na, “önemli bir doğal güzellik ve turizm merkezi olan Köprülü Kanyon’un bu yapısının korunması için söz konusu baraj projesinin gözden geçirilmesi sağlanacak mıdır?” sorusunu yönelten Acar, önergesinde ayrıca şu soruların yanıtını aradı:

-Köprülü Kanyon’un turizme katkısı sürdürülecek midir? Türkiye genelinde, hidroelektrik santralı kurulumu için kaç adet izin ve lisans verilmiştir? Bu projeler tamamlandığında ne kadarlık bir kurulu güç ortaya çıkacaktır?

ANTALYA’DA KAÇ HES LİSANSI VERİDİ?

-Antalya’da hidroelektrik santral projeleri için kaç izin ve lisans verilmiştir? Antalya’da lisans verilen projelerin kaçı ÇED sürecini tamamlamıştır? Kaçının ÇED süreci devam etmektedir?

TARIM VE TURİZM ALANLARI HES’LER İÇİN DİKKATE ALINDI MI?

-Antalya’daki madencilik faaliyetleri ve HES projelerinin, turizm ve tarım alanları üzerindeki etkileri üzerine bir inceleme yapılmış mıdır? Hangi sonuçlara ulaşılmıştır? Yapılmamış ise, bu incelemenin yapılmasını sağlayacak mısınız?

-Başta Köprülü Kanyon olmak üzere, Antalya’daki diğer HES projeleri için vatandaşların görüşlerinin alınmasına yönelik, ilgili bölgelerde halk oylaması yapılması yoluna gidilecek midir? Halkın kendi geleceğine kendisinin karar vermesi sağlanacak mıdır?

YUSUF YAVUZ