HES karşıtı köylüler Sakarya’da eylem yaptı

Kaynak: Adanzyehaber, 6 Şubat 2012
Sakarya`nın Hendek ilçesinde yapımı devam eden Aksu Hidroelektrik Santrali için ÇED gerekli değildir kararının iptal edilmesi için mahkemeye başvuran köylüler, 2. duruşma öncesi Sakarya Adliyesi önünde eylem yaptı.

Düzce İli Gölyaka ilçesinde doğan ve Sakarya ili Hendek ilçesinin köylerini dolaşarak tekrar Düzce Gölyaka`ya dönüp Melen`e dökülen Aksu deresi üzerinde yapımı devam etmekte olan Aksu Hidroelektrik Santralinin ÇED gerekli değildir kararının iptali talebiyle Sakarya İdare Mahkemesi açılan davanın ikinci duruşması öncesi köylüler Sakarya Adliyesi önünde eylem yaptı

Gölyaka Hendek Aksu Deresi Ve Çevre Koruma Derneği tarafından düzenlenen ve HES inşaatından etkilendiklerini iddia eden 27 köyden temsilcinin katıldığı eylemde basın açıklamasını okuyan Gölyaka Hendek Aksu Deresi Ve Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Servet Gültepe, yapılacak olan duruşmada mahkeme heyetine bir kez daha yapılan yanlışın giderilmesi için yaşanan hukuksuzlukları anlatacaklarını ifade ederek, “Dava dilekçemizde su alınan bölgede bitki ve diğer sucul canlıların hayatı bakımından oluşturacağı tahribatı anlatmıştık. Haklı çıktık. Daha inşaat aşamasında bu süreç gerçekleşti. Projenin inşaat aşamasında suların kirleneceğini ve ağır metalar taşıyarak zarar vereceğini ifade etmiştik. Bakacak Köyünde koyunlarımız ve derede yaşayan balıklar öldü. Bakacak Köyünde onlarca hanenin 60 yıldır kullandığı içme ve kullanma suyu tünel nedeniyle kesildi. Tünel inşaatı sırasında tünele gelen suyun dışarıya ve Aksu Deresine bırakılmasından dolayı bir alabalık tesisinde binlerce balık öldü. Sulargözle görülür biçimde kirlenmeye başladı. davayı açtığımızdan beri dilekçemizde belirttiğimiz hususların doğruluğunun ispatını görüyoruz. HES projesinin tahrip edici etkileri gerçekleşiyor” diye konuştu. Açtıkları davanın ardından mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermemesi nedeni ile projenin ilerlemesinin fiilen devam ettirildiğini ifade eden Gültepe, kendilerinin Aksu Deresi havzasında yaşayan ve HES patronlarının ahlaksız tekliflerin itibar etmeyen; doğasına ve suyuna sahip çıkan insanlar olduklarını söyledi. Açıklamanın sonunda eyleme katılan yaklaşık 50 kadar köylü “Aksu Temiz Akacak”, “Aksu Deresinden Vazgeçmeyeceğiz” sloganları attıktan sonra Aksu Hidroelektrik Santralinin ÇED gerekli değildir kararının iptali talebiyle Sakarya İdare Mahkemesine açılan davanın duruşmasına katıldı.