İşçiler çatlaklara rağmen çalıştırıldı

Kaynak: Evrensel, 25 Şubat 2011
Enerji-Sa tarafından yaptırılan hidroelektrik santralinde meydana gelen olayda işçilerin ve kayıp işçilerin yakınlarının anlattıkları doğrultusunda yaşanan olayın bir kazadan çok büyük ihmallerle dolu bir iş cinayeti olduğunu gösteriyor.

Kaza öncesi baraj kapaklarında çeşitli şekilde çatlaklar oluştuğu hem işçiler hem de işçi yakınları tarafından dile getirilirken çevre köylerde oturanlar olay günü ırmağın su tutulmadan önceki debisine yakın bir şekilde aktığına dikkat çektiler. Firma yetkililerinin baraj kapaklarında oluşan çatlakları kum torbalarıyla kapatmaya çalıştığını söyleyen kayıp yakınları, “İnsan hayatının bu kadar hiçe sayılmasına” da tepki gösterdiler.

ÇATLAĞI KUMLA KAPATMAYA ÇALIŞMIŞLAR

Sabah kayıp işçiler için yapılan aramalar sonucu Eyüp Altuntaş ve Cumali Değirmenci isimli işçilerin cesetlerine ulaşılırken, kayıp olan Erkan Yiğen, Latif Değirmenci, Erdal Demirel, Mehmet Yılmaz, Hasan Bolat, Veli Damaksız, Selahattin Aral, Necmettin Koçyiğit’e ulaşılmaya çalışılıyor. Çoğu çevre köylerde yaşayan işçilerin yakınlarından Mehmet Yılmaz, yeğeninin de kayıp işçiler arasında olduğunu belirterek, olayı duyduktan sonra olay yerine geldiğini ifade etti. Olayın nasıl gerçekleştiği konusunda çok net bir bilgisi olmadığını söyleyen Yılmaz, “Olayın yaşandığı sırada orada olan işçilerin büyük çoğunluğu sele kapılmış. Bizim bildiğimiz sadece olay öncesi zaten çatlaklar olduğu. Bunun dışında pek bir şey bilmiyoruz” diye konuştu.

Barajın bulunduğu bölgede ikamet eden Bilal Özcan ise yaşanan olayın büyük ihmaller sonucu yaşandığının altını çizdi.

Birçok arkadaşının burada çalıştığını dile getiren Bilal Özcan, arkadaşlarının, olay öncesi kapakta böyle bir sorunun meydana geleceğine dair sıkıntılarının olduğunu söylediğini aktardı.

FİRMA YETKİLİLERİ OLAY YERİNDE YOK

Baraj inşaatı bölgesinde çalışan işçilerden Mehmet Saraç ise olayın yaşandığı sırada köprüde çalıştıklarını patlama olması ile birlikte korku içinde köprüyü terk ettiklerini belirtti. Tünel kapağında bazı sıkıntılar olduğunu bildiklerini belirten Saraç, kendilerinin genelde köprü bölümünde çalıştığını belirterek, “Olaya çok küçük bir sızıntı diye bakıyorduk. Çünkü çakılarla kapatmaya çalışılıyordu” şeklinde konuştu.

Hasan Aksoy isimli işçi ise yaşanan olay sonrası kendilerinin de korku yaşadığını söyleyerek, olayın kendilerini çok etkilendiğini belirtti ve üzüntüsünü ifade etti.

İl Afet ve Acil Durum Bölge Müdürlüğü ve Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ekipleri tarafından yapılan aramalar devam ederken, olay yerinde konu ile ilgili bilgi verecek hiçbir firma yetkilisinin bulunmaması dikkat çekti. (Adana/EVRENSEL)