Kaza değil, cinayet: “Bu kapak üç günde bitmezse size yediririz”

Kaynak: İhlas, 26 Şubat 2012
Adana’da iki kişinin öldüğü 8 kişinin kaybolduğu baraj faciasıyla ilgili iki kişi tutuklandı. Kozan Cumhuriyet başsavcısı Adnan Tosun ve nöbetçi Cumhuriyet Savcısı Mahmut Savaşçı’nın yürüttüğü soruşturma sonucunda gözaltına alınan şantiye şefi Öncü Polat ve proje müdürü Erdal Nakas dün jandarmadaki işlemlerinin ardından Kozan Adliyesi’ne sevk edildi. İki zanlı, çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise, “Barajda çatlak yok. Sadece tünel kapağında çatlak olduğunu biliyoruz. Teknik bir kusur varsa uzmanlar tarafından incelenip ortaya çıkartılır” dedi. Vali Coş, 150 jandarma ekibinin, arama köpekleri olan timlerin ve 2 komando timinin bölgede 6 ayrı noktada arama kurtarma çalışmalarına katıldığını, donanımlı bir helikopterle havadan da arama yapıldığını söyledi. Arama kurtarma çalışmalarının 30 kilometrelik alanda 200’ün üzerinde uzman personelle devam ettiğini belirten Vali Coş, kaza sonucu oluşan durumun, “afet niteliğinde” olduğunu ifade etti. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) santralde inceleme yapacak.

KUM TORBASI KONMUŞ

Adana’nın Kozan ilçesindeki Gökdere Köprü Barajı’nda, çatlak tünel kapağının patlaması sonucu sulara kapılarak kaybolan 10 işçiden 2’sinin cesedine ulaşıldı. Eyüp Altıntaş’ın cesedi 5 kilometre, Cumali Değirmenci’nin cesedi ise 20 kilometre uzaklıkta bulundu.

Diğer 8 işçinin endişe içinde bekleyen yakınları, “Kapakta çatlak olduğunu tespit etmişler. Sorunu çözecekleri yerde kum torbası ile kapatmaya çalışmışlar” diyerek inşaat şirketine tepki gösterdi. Firma yetkililerinin olay yerine gelmemesine tepki gösteren işçi yakınları, “İhmal yüzünden insanlar can veriyor ama firma temsilcilerinin kılı kıpırdamıyor” dedi. Bazı işçilerin, tünel kapağı yerine tam oturmadığı için alttan sızıntı olduğunu ve firmanın o bölgeyi kum torbasıyla doldurttuğunu ama basınç artınca kayağın dayanamadığını anlattığı öğrenildi. Baraj kapağının belirli bir seviyeye kadar su tutulduktan sonra test edilmesi gerektiği ancak bu test yapılmadan 15 gündür su biriktirildiği de öne sürüldü. Irmak yatağındaki suların çekildiği ve baraj bölgesinde bulunan 5 köyde sel tehlikesinin olmadığı belirtildi.

‘YA CESEDİ BULUNMASAYDI’

Eşi Cumali Değirmenci’nin cesedinin bulunmasıyla hem acıyı hem de buruk bir sevinci birarada yaşayan bir çocuk annesi eşi Zeynep Değirmenci, “Ya hiç bulunmasaydı, ya bir mezarı bile olmasaydı? Herkes cenazesine ulaşmak istiyor” diye konuştu. Cumali Değirmenci’nin amcasının oğlu olan ve adı kayıp işçiler listesinde bulunan Latif Değirmenci’nin kayınbiraderi Bülent Yılmaz, olay bölgesinde inceleme yapan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’a, “Ciğerimiz yanıyor. Burada hiçbir tedbir alınmamış. Bu olayın peşini kesinlikle bırakmayacağız. Her türlü ihmal var. Affedilebilir bir hata değil “diye tepki gösterdi.

Olayda hayatını kaybeden ve evlilik hazırlığı yaptığı öğrenilen Eyüp Altuntaş’ın(28) evinde de yas var. Amcası Hasan Altuntaş yeğeninin bir sohbette “Baraj su toplamaya başladığından bu yana kapaktan su kaçırıyor. Bu kapakta bir anormallik var gibi” dediğini aktardı. Amca Altuntaş, yeğeniyle arasındaki bu konuşmanın barajdaki olaydan bir hafta, 10 gün önce yapıldığını söyledi. Altuntaş, “Yeğenim 1.5 yıl önce baraj inşaatında iş makinesi operatörü olarak işe başladı. Ailesinin geçimini sağladığı gibi evlilik hazırlığı da yapıyordu” dedi.

‘ÜÇ GÜNDE BİTMEZSE KAPAĞI SİZE YEDİRİRİZ’

Kayıp işçilerden Erkan Yiğit’in ikinci çocuğuna hamile olan eşi Ayşegül Yiğit, kocasının 18 aydan beri baraj inşaatında çalıştığını belirterek, şunları söyledi: “Tünel kapaklarının bulunduğu bölgede çalışıyordu. Son zamanlarda işlerinin yoğun olduğunu söylüyordu. Bazen eve bile gelemiyordu. Son günlerde çalıştığı bölümdeki çatlaktan söz ediyordu ve çatlağın bulunduğu tankta kum torbaları ile şişirme yaptıklarını anlatıyordu. Hatta firma yetkililerinin, onları ‘Bu kapak üç günde bitmezse size yediririz’ diye tehdit ettiğini de anlattı.”

ENERJİSA: BÖLGEDE TÜM TEDBİRLER ALINDI

EnerjiSA’dan yapılan yazılı açıklamada, inşaatı Özaltın-Cengiz Ortaklığı firması tarafından yapılan barajda derivasyon tüneli kapaklarının henüz bilinmeyen bir nedenle yerlerinden fırladığı, suyun kontrolsüz bir şekilde boşalmaya başladığı anımsatıldı. Kaymakamlık, civar köylerin muhtarları, diğer ilgili otoriteler ve etkilenmesi muhtemel çevredeki diğer baraj ve HES işletmelerinin derhal bilgilendirildiğinin belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: “Çevrede oluşabilecek her türlü zararı önlemek üzere tüm tedbirler alınmıştır. Konuyla ilgili idari ve adli soruşturma başlamış olup, olayın kesin sebebi bilirkişi raporundan sonra ortaya çıkacaktır.”