Toplu iğne arar gibi

Kaynak: Hürriyet, 27 Şubat 2012
Adana’nın Kozan İlçesi’nde baraj kapağının yıkılması sonucu akıntıda kaybolan işçilerin aranmasına yeniden başlandı. Ekipler adeta toplu iğne arar gibi çalışıyor ve kayıp işçilere ulaşmaya çalışıyor.

Dün akşam havanın kararmasıyla arama tarama çalışmalarını bırakan ekipler, dinlenmeye çekilirken, iş makineleri baraj seti önünde biriken suyu tahliye çalışması başlattı. Gece boyunca iş makineleri tarafından set kuruldu, oluşan göletteki sular pompalarla tahliye edildi. Kaybolan işçilerin aranmasına yeniden başlanırken, yakınları da çalışmaları günün ilk saatlerinden itibaren takip etmek için bölgeye geldi. Ancak, bu sabah bağlayan sağanak yağış çalışmaları olumsuz etkiledi.

PALET BULUNDU

Gökdere Köprü Barajı Derivasyon Tüneli’nin kapağının patlaması sonucu suya kapılan işçiler Erkan Yeğen, Latif Değirmenci, Erdal Demirelli, Mehmet Yılmaz, Hasan Bolat, Veli Damaksız, Selahattin Aral ve Necmettin Karayiğit’e ulaşılması için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Adana Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı 50 dalgıç polis Göksu Irmağı’nda; jandarma, Ulusal Medikal Kurtarma ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri de ırmağın her iki yamacında çalışmalarını sürdürüyor. Baraj çevresinde toplanan kayıp yakınları ise sağanak yağışa karşın bir umutla arama kurtarma çalışmasından gelecek iyi haberi bekliyor.

OLUŞAN ÇUKURDA ARAMA

Her biri 12’şer tonluk 4 kapağın patladığı tünelin önünde şiddetli basınçla oluşan ve çamurla dolan bir futbol sahası büyüklüğündeki çukurda ise 8 iş makinesiyle yapılan çalışmalar ceset olma ihtimaline karşı büyük dikkatle sürdürülüyor. Burada biriken su tahliye edilirken kayıp olduğu belirtilen bir iş makinasının paletleri ortaya çıktı. Bu gelişme üzerine bölgede çalışma yoğunlaştı. Burada kayıpların cesetlerinin olabileceği ileri sürüldü.

“DİNAMİT PATLATILDI” İDDİASI

Kayıplar arasında bulunan Erkan Yeğen’in kardeşi 26 yaşındaki Furkan Yeğen, tünel kapağının patlamasından bir saat önce baraj setinin önündeki kayaların dinamitle patlatıldığını iddia etti. Olaydan 1 saat önce baraj setinin önündeki kayaların patlatılmasının ardından ağabeyi Erkan Yeğen’in de aralarında olduğu işçilerin, iş makinalarıyla bölgeye götürüldüğünü ileri süren Furkan Yeğen, “Kayalar dinamitle patlatıldıktan sonra oraya götürülen işçilerden düzenleme ve temizlik yapması istenmiş. İşçiler orada çalışırken, kapak patlamış ve işçiler suya kapılmış. Baraj setinin önünde dinamit patlatılması sonucu kapağın patlamış olabileceğini düşünüyoruz” iddiasında bulundu. Yeğen, ağabeyinin 1 çocuğu bulunduğunu yengesinin de hamile olduğunu kaydetti.