Zeyzum Barajı eziyeti

Kaynak: Fazilet Candan, Zaman, 11 Şubat 2012
Sınırın sıfır noktasında bulunan ve Suriye’nin Zeyzum Barajının kapaklarını açmasıyla taşkın sularıyla karşılaşan ilk belde olan Hacıpaşa’da çiftçiler kara kara düşünüyor.
İkili tarım arazilerinin tamamen su altına kaldığı beldede taşkın suları tam olarak çekilmeden devam eden sağanak yağış beldeyi tamamen esir almış durumda. Baskın sularının çekilmeye başladığı günlerde tekrar yağan yağmurlar suların bölgeden çekilmesini önlerken, sular altında kalan binlerce dönümlük alandaki buğday tarlaları en büyük zararı görüyor. Baskın suları nedeniyle Hacıpaşa Beldesine yapılması planlanan ve temelini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın attığı Dostluk Barajının kurdele kesiminin yapıldığı alan da sular altında kaldı. Barajın temel atıldığı, halk oyunları gösterilerinin yapıldığı ve her iki ülke Başbakan’ın üzerinden geçtiği köprüde sel sularından nasibini aldı. Tören alanında suyun içinde görünen tek şey protokol için kurulan çadırın demirleri ve Dostluk Barajının mermer tabelası.

KAR ZEYTİN AĞAÇLARINI KIRDI

20 Ocak’ta yağan kar nedeniyle bölgenin en önemli geçim kaynaklarından olan zeytinlerle, bölgede yer alan ağaçlar da büyük zarar gördü. Karların ağırlığına dayanamayan zeytin ağaçları kırıldı, bölgeye elektrik ileten direkler devrildi, elektrik telleri hala yerlerde sürünüyor. Yağışlar döneminde yaklaşık 10 gün elektriksiz kalan bölgede, aniden gelen yüksek voltajlı elektrik sebebiyle birçok vatandaşın elektronik cihazları da kullanılmaz hale geldi. Sadece Hacıpaşa Beldesinde binlerce dönümlük alanın sular altında kaldığını söyleyen Hacıpaşa Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Raif Fansa, “Yalnız Hacıpaşa Beldesinde binlerce dönüm, en az buğday olarak 7 bin dönüm ekili arazimiz bulunmaktadır. Bunların hemen hemen yüzde 90’ı diyebilecek kadarı su altında kalmıştır.” dedi. Bu baskınlarda Suriye’nin her fırsatta baraj kapaklarını açmasının da etkili olduğunu söyleyen Fansa; “Biz yağışlardan olduğunu tahmin etmiştik, ama aldığımız bilgilere göre Suriye Devletinin baraj kapaklarını açmasından dolayı bu taşkınlar oldu. Ama Suriye hükümetinin baraj yönetmeliği zayıf olduğundan dolayı, yağmur yağdıkça kapaklarını açtığından dolayı biz bu felakete maruz kalıyoruz. Bizim burasının da sel afet bölgesi olmasını istiyoruz. Burasının durumu belli.” şeklinde konuştu.