Köylüler suyuna sahip çıktı

Kaynak: Kazete, 25 Mart 2012
Bursa Su Platformu tarafından 24 Mart günü gerçekleştirilen yürüyüşün ardından kurulan kürsüde konuşma yapan köylüler su hakkına sahip çıkma sözü verdiler.

Bursa kent merkezindeki Setbaşı Mağfel önünde buluşan yüzlerce köylü ve su hakkı savunucusu tulum ve zurna eşliğinde Kent Müzesi önüne yürüdü.

Yürüyüş boyunca sık sık “Kıran’ın, Başköy’ün, Suuçtu’nun suyuna dokunma” sloganı atıldı. Kent müzesi önünde basın açıklaması okuyan Doğa-Der Yönetim Kurulu üyesi Eylem Küçükaltun, 2009’da İstanbul’da düzenlenen 5. Dünya Su Forumu’nda alınan kararlara dikkat çekti.

Forumda “su kaynaklarının şirketlerce ele geçirilmesi” sonucunun çıktığını belirten Küçükaltun, son 3 yılda 2500’ün üzerinde HES yapıldığını vurguladı. Köylerin su kaynaklarının köylülere sorulmaksızın şirketlere pazarlandığını dile getiren Küçükaltun, Bursa’nın ambalajlı su pazarında ilk sıralarda yer aldığını ifade etti. Uludağ Mille Parkı’ndan yasalara aykırı olarak şirketlere su verildiğini belirten Küçükaltun, egemenlerin “su boşa akıyor” söylemlerine karşı suyun bugüne kadar hiçbir zaman boşa akmadığını söyledi ve taleplerini şöyle sıraladı:

KÖYLÜLER NE İSTİYOR?

* Suyun metalaştırılmasına derhal son verilmelidir.

* Ambalajlı su şirketlerine verilen ruhsatlar iptal edilmeli, yenilerine izin verilmemelidir.

* İl Özel İdare’leri, şirketlerin değil halkın çıkarına olan kararlara imza atmalıdır.

* Ülkemizin her yerinde çeşmelerimizden içilecek kalite ve nitelikte içme suyu sağlanmalıdır.

* Kent içi su şebekeleri ticarileştirilmesinin ön adımı olan kontörlü su sayaçları terk edilmeli, belediye yöneticileri bu özelleştirme oyunlarına alet olmamalıdır.

* Uludağ’da suyu kaynağında kirleten oteller kapatılmalıdır.

* Suyu asıl kirleten sanayi tesisleri, arıtma tesisi yapmaya zorlanmalıdır.

Su arıtma tesisleri, görünürde değil işlevsel olarak sürekli çalıştırılarak nitelikli arıtma yapması sağlanmalıdır.

* Su, tüm canlılar için yaşamsal bir haktır. Su fiyatları kullanım değerleri üzerinden hesaplanmalıdır. Evlerde ve geçimlik tarımda harcanan suyun kullanım değeri yoktur ve olamaz. Bu nedenle su, evlerimize ve geçimlik tarım yapan köylülerimize ücretsiz sağlanmalıdır.

Doğa-Der Yönetim Kurulu üyesi Eylem Küçükaltun’un açıklamasının ardından serbest kürsü kuruldu ve sözü köylüler aldı. Kürsüden yapılan konuşmalarda yıllardır dereden akan suyla tarlalarını sulayan, çocuklarını yıkayan, hayvanlarını otlatan köylülerin derelerin satılmasıyla birlikte susuz kaldığı dile getirildi. Başköy halkı, köylerinin yakınında bulunan taşocakları nedeniyle köy sularının çamurlu aktığı belirtti ve taş ocaklarının ormana, hayvanlara ve kendilerine zarar verdiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından tulum eşliğinde çekilen horonlarla eylem sona erdi.