Kaynak: Haberler.com, 24 Mart 2012
Fethiye’de arazileri baraj suları altında kalan köylüler, düşük fiyattan satın alındığını iddia ettikleri arazilerin bedellerinin yükseltilmesi için mahkemeye başvurdu. Güvenlik önlemleri altında gerçekleşen keşif sırasında ürettikleri patatesleri yere döken köylüler, duruma tepki gösterdi.Fethiye’nin Yayla Patlangıç ve Ceylan köylerinin büyük bir bölümü Göltaş Enerji Şirketi’ne ait baraj nedeniyle sular altında kalınca, köylüler arazilerinin değerini istemek için mahkemeye başvurdu. İki köyün 3 bin 500 dönümlük verimli tarım arazisi sular altında kalınca köylüler, Patatesten Buğday’a, Lahanadan Salatalığa kadar ekim yapamaz duruma geldi. Şirketin tarım arazilerinin bedellerini oldukça küçük rakamlar olarak çıkartınca yaklaşık 850 kişi şirket aleyhine Fethiye 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açarak su altında kalan tarım arazilerinin bedellerinin yükseltilmesini istedi.
2009 yılından beri verilen hukuk mücadelesinde yapılan keşifte bedeller 27 TL’ye kadar yükseltilirken, iki bedel arasındaki yüksek farktan dolayı tekrar keşif yapılmasına karar verilince iki köyün köylüleri bir araya gelerek, “Haklarımızı İstiyoruz. ya Baraj suyunu çeksinler, arazilerimizi versinler, gerçek bedelini ödesinler” diyerek tepki gösterdi.
Vatandaşlar arazilerinin sular altında kalması nedeniyle patates ve diğer ürünleri ekemediklerini için geçimlerinin engellendiğini ileri sürdü. Ürettikleri patatesleri yere döken vatandaşlar, “Haklarımızın verilmesini istiyoruz. Enerji şirketi ilgilileri arazinin verimsiz olduğunu ileri sürmüş. Böyle şey olur mu? Yıllardır biz bu arazilerde patates üretiyoruz” dediler.
Geniş güvenlik önlemleri altında keşif heyeti baraj çevresini yaya vaziyette adım adım dolaşıp bilirkişi ekipleri ile anlaşmazlığın bulunduğu yerleri gezerken, köylülerde bir noktada Avukatlarından gelecek cevabı bekledi.
Köylülerin avukatı Faik Çalışan da, “850 Köylünün 3 Bin 500 Dönümlük arazisinin hakkını aradığını belirterek 3 Bin 500 Dönümlük verimli tarım arazisi Barajdan dolayı
sular altında bulunmaktadır. Su altında kalan bu tarım arazilerinin bedelleri İlk acele kamulaştırma dosyalarında Göltaş şirketinin baskısı ile düşük çıkartılmıştır. Daha sonra gittiğimiz bizim keşiflerde bu bedeller 27 TL’ye kadar yükseltilmiştir. Ancak iki bedel arasındaki yüksek farktan dolayı Mahkemeler tekrar keşif yapılmasına karar vermişlerdir. Taşınmazlar sular altındadır. Köylünün hakkını alması 2009 yılından buyana geciktirilmektedir. Hukukun hızlanmasını istemekteyiz. Gecikmenin nedeni şirketin olmadık baskılarıdır. Bir bilirkişi raporuna 550 dosyanın 200 dosyasının her birine 200 dosya itiraz koydular. Bunu bilirkişileri etki altına almak için yaptılar” dedi.
Yayla Patlangıç köyü sakinlerinden 77 yaşındaki Hasan Cabbar ise, “3 yıldan buyana 20 dönüm arazim sular altında bulunuyor. Rezil olduk. Hakkımızı arıyoruz” derken 73 yaşındaki Ramazan Demirtaş da, “3 senedir mağduruz. Çevrede bir dönüm arazi 35-40 Bin TL’ye satılıyor. Bizim arazilerimiz sular altında. Arazilerimizin dönümüne 2 ile 4 Bin TL arasında fiyat biçiyorlar. Biz buna karşı çıkıyoruz” şeklinde konuştu.
Sahil Patlangıç Muhtarı Ali Cabbar ise, şunları söyledi: “3 Bin 500’ü sular altında olmak üzere 6 Bin dönümlük arazi şirketin elinde bulunmaktadır. Burada halk mağdurdur. Geçimimiz elimizden alındı. Arazilerimiz işgal edildi. Arazilerimizin gerçek değerini alamadık. Verimli arazilerimize ekim yapamıyoruz yeniden bilirkişi tayin ettiler. Oysa daha önce bilirkişi arazilerimizin değerini belirlemişti. Şirket şimdi bu değeri yine en düşük rakama çekmek istiyor. Biz hakkımızı istiyoruz”
Öte yandan Baraj alanı içerisinde bazı evler, telefon direkleri sular altında bulunuyor. Enerji üretimi devam ediyor.