Buzlara tutunup 2 saat yalvardılar

Kaynak: Hürriyet, 5 Nisan 2012
Göletten geçen enerji nakil hattındaki arızayı onarmaya giderken deniz bisikletleri alabora olan 5 TEDAŞ işçisi buz gibi suda 2 saat yalvararak kurtarılmayı bekledi, havanın kararmasıyla gözden kayboldular.

ERZURUM’un Aşkale ilçesinde önceki akşam Karasu 2 Hidroelektrik Santralı Göleti’nden geçen enerji nakil hattındaki arızayı onarmaya giderken bindikleri deniz bisikletinin alabora olmasıyla suda kaybolan TEDAŞ görevlilerini arama çalışmaları sürdürülüyor. Gece yarısı ara verilen çalışmalara dün sabah yeniden başlandı.

Olay yerine gelen Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk’e kaybolan görevlilerin yakınları, “Adamlar 2 saat bağırarak öldü. Buraya kimse gelmedi, böyle arama mı olur?” diyerek tepki gösterdi. Vali Öztürk, “Savcılık bakıyor. Biz de idari yönden ihmal var mı, yok mu bakacağız” dedi. Aşkale Kaymakamı Asalet Karabulut da, “Ekiplerimiz hızlı bir şekilde buraya yetiştiler. Bir gecikme söz konusu değil” diye konuştu.

Dalgıçların yaptığı aramalar sonucu önce Rıdvan Takım’ın ardından Mustafa Arifoğulları’nın cesetleri bulundu. Diğer üç görevliyi arama çalışmalarına hava kararınca ara verildi.

Öte yandan aralarında 5 TEDAŞ görevlisinin ailelerin de bulunduğu 1000 kişi, Erzurum-Bayburt karayolunu ulaşıma kapattı. Eyleme müdahale eden polis göstericilere biber gazı sıktı. Gazdan etkilenen 1’i polis 4 kişi hastaneye kaldırıldı.

Deniz bisikletiyle onarmaya gittiler

TEDAŞ Aşkale Şubesi’nde görevli 5 işçi, enerji nakil hattındaki arızayı onarmak için önceki gün deniz bisikletiyle gölete açıldı. 10 futbol sahası büyüklüğünde ve bir bölümü buzla kaplı gölette ilerleyen deniz bisikleti, saat 18.30’da buz kütlesine çarparak alabora oldu.

– Sait ayağını salla

– Dermanım yok

TEDAŞ görevlilerin gölette kaybolmasını gören Ahmet Kundul (35) şöyle dedi: “5 dakika kadar sonra olay yerine gittim. Sadece 4 kişiyi gördük. 2 saat boyunca yalvardılar. Kimse müdahale etmedi. Buzlara tutunmuşlardı. 3’ü direğe yakın, birisi uzaktı. ‘Allah’ını peygamberini seven yok mu? Bizi sudan çıkarın ne olur’ diye yalvardılar. Telefonda kayıtları var. 112 Acil Servis’teki görevli ‘Haberi aldık’ dedi, telefonu yüzümüze kapattı. Kurtarma ekipleri saat 20.30’da geldi. Bir bot olsaydı kurtarırdık. Çimento’nun ambulansı geldi. Buradan bağırıyorlar; ‘Sait ayaklarını salla’ o da; ‘Dermanım yok’ diyor. Saat 20.30’ta işçiler kayboldu. İp attık ama yetiştiremedik.”

‘Sakin olun kurtaracağız’

TEDAŞ görevlilerinin su yüzeyindeki buz kütlesinin üzerine çıkma çabalarını izleyen Sarıbaba Köyü sakinleri, “Sakin olun kurtaracağız” diye bağırarak destek vermeye çalıştı. Güneş batarken meydana gelen kazada acil yardım istendi. Ancak buzlara çıkamayan ustabaşı Mustafa Arifoğulları (58) ile işçiler Rıdvan Takım (36), Feridun Öztürk (35), Ahmet Sait Turan (27) ve Şahin Baykal (27) gecenin karanlığında kayboldu.