Hopa’da iki davayı birleştirme kararı

Kaynak: Milliyet, 10 Nisan 2012
Mayıs 2011’de Başbakan Erdoğan’ın Artvin’in Hopa ilçesindeki mitingi öncesi ve sonrasında meydana gelen olaylarla ilgili olarak 9 sanığın yargılandığı 2 davanın birleştirilmesine karar verildi. Dava 17 Eylül’e ertelendiBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Artvin’in Hopa ilçesindeki mitingi öncesi ve sonrasında çıkan olaylara karıştıkları suçlamasıyla haklarında 2-12 yıl hapis istemiyle iki ayrı dava açılan 9 sanığın yargılanmasına devam edildi. Mahkeme, 31 Mayıs 2011’deki olaylarla ilgili olarak sanık avukatlarının istemi üzerine iki davayı birleştirme kararı aldı.

Hopa Asliye Ceza Mahkemesi’nde, ’2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme ve kamu malına zarar verme’ suçlamasıyla haklarında dava açılan Yunus Aksu, İbrahim Aksu, Ender Yalçın ve Erhan Köse ile aynı suçlamalardan haklarında ayrı dava açılan Şafak Ustabaş, Şaban Kotil, İdris Akbıyık, Cengiz Akyüz ve Şinasi Gümüşkaya’nın yargılanmasına devam edildi. Ender Yalçın ve İdris Akbıyık dışındaki tutuksuz yargılanan sanıklar duruşmada hazır bulundu. Sanık avukatlarının usule ilişkin itirazlarının alındığı duruşmada Avukat Suna Coşkun, iddianameye konu edilen ve polis tarafından kaydedilen görüntülerin yasaya aykırı şekilde elde edildiğini ve kanıt sayılamayacağını belirterek dosyadan çıkarılmasını istedi. Duruşmada savunma yapan Erhan Köse ve İbrahim Aksu ise suçlamaları kabul etmediklerini dile getirerek beraatlarını istedi.

‘Atılan taşlar silah’
Savunma sırasında hâkim Nebi Küçükbileci, sanık Yunus Aksu’ya, “Olay yerinde bulunma sebebiniz nedir?” diye sordu. Aksu, hâkime arka arkaya sorular yöneltmeye başladı. “Karadenizli misiniz?” diye sorduğu hâkimden “Hayır” yanıtını alan Aksu, “Karadeniz’in doğasını hiç gördünüz mü?” diye sorulara devam etti. Aksu, “HES’lere bu güzellik yok edilmeye çalışılıyor. Bu nedenle o gün düzenlenen, ‘Çayına ve suyuna sahip çık’ basın açıklamasına katıldım. Çay üreticisiyim. Çay paraları da geç ödeniyor” dedi ve “Siz maaşınızı alamasanız tepki göstermez misiniz?” dedi. Bunun üzerine hâkim, “Bana soru sorup durma” dedi.
Sanık avukatları, aynı içerikli iddianameden oluşan iki ayrı davanın birleştirilmesini istedi. Hâkim Nebi Küçükbileci, iki dosya arasında hukuki, fiili ve şahsi bağlantı olduğunu bildirirken, yargılamanın daha hızlı ve adil olması amacıyla her iki dosyanın birleştirilmesine karar verdi. 9 sanığın tutuksuz yargılandığı dava 17 Eylül’e ertelendi. İddianamede, atılan taşların silah olarak değerlendirilmesi, bu nedenle de sanıkların cezasında TCK’nın 265/4’üncü maddesi uyarınca yarı oranında artırıma gidilmesi gerektiği görüşüne yer verildi.
Bu arada, haklarında açılan soruşturma devam eden Taylan Kaya, Müslüm Karabulut, Ferdi Şabanoğlu, Güven Poshoroğlu, Ali Aksu, Önder Öner ve Görgü Demirkaya’yla ilgili iddianame henüz hazırlanmadı.

Milyonlar Adalet İstiyor
Duruşma öncesi adliye önünde toplanan sanık yakınları, “Milyonlar Adalet İstiyor” pankartı açarak basın açıklaması yaptı. Hopa Halkevleri temsilcisi Kamil Ustabaş’ın okuduğu açıklamada, Hopa olayları sonrası başlatılan baskıların sona erdirilmesi istendi.