Kağızman’da Hes Protestosu

Kaynak: Haberciniz, 23 Nisan 2012
Kars’ın Kağızman ilçesine bağlı Taşburun köyünde toplanan köylüler yapımı devam eden hidroelektrik santralinin tarım arazilerini kullanılmaz hale getirdikleri iddiasıyla protesto eylemi yaptı.Kars’ın Kağızman ilçesine bağlı Taşburun köyünde toplanan köylüler yapımı devam eden hidroelektrik santralinin tarım arazilerini kullanılmaz hale getirdikleri iddiasıyla protesto eylemi yaptı.

Kağızman Taşburun köyünde yapılan hidroelektrik santralinin kendilerini mağdur ettiğini öne süren bur grup arazilerine giren iş makinelerinin durdurarak arazilerinden çıkmalarını istediler. Köylüler, tek geçim kaynaklarının tarım olduğunu ifade ederk, “Tarım arazilerimiz ve bahçelerimiz başka geçim kaynağımız ve geleceğimiz yok. Baraj yapan firma ilk başta bütün sorunlarımızı çözeceğini arazilere hak ettiği değeri vereceklerini söylediler. Fakat bizleri kandırdılar mağdur etiler yerlerimiz istimlâk edildi hak ettiği değer ödenmedi aynı paraya aynı bahçeyi tarlayı yapamıyoruz iş makineleri gelip çalışmaya başladı” dedi.

Aras nehrinin geniş kanallarla önün kesildiğini ve hayvanlarında su içemediklerini söyleyen köylüler, arazilerini canı pahasına koruyacaklarını ve yetkililerden yardım beklediklerini belirttiler.

Taşburun Köyü Muhtarı Selatin Kuş, baraj yetkililerinin köylüyü mağdur ettiğini çoğu bahçenin bilirkişi ve yetkililerce tarla gösterilerek değerinin düşürüldüğünü ve az para ödenerek zaten fakir olan köylünün iyice mağdur edildiğini söyledi. Aynı zamanda tarlaların ve bahçelerin en kıymetli yerinden geçen kanların sadece geçtiği yerin parasının ödenmesin de haksızlık olduğunu söyleyen Muhtar Kuş, Tarlalar ve bahçelerin bu durumda zarar gördüğünü ve kullanılmaz hale geldiğini baraj yetkililerinin en azından arazilerin tam değerlerini vererek köylülerin mağdur edilmemesini istedi.

Köylüler gerektiğinde iş makinelerine engel olacaklarını ve Başbakan’a giderek dertlerini anlatacaklarını söylediler.