BDP’li Baluken’den HES’lerle ilgili soru önergesi

Kaynak: ANF, 18 Mayıs 2012
BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi ile, Giresun’da HES inşaatında meydana gelen 4 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan kazaya dikkat çekerek, HES’lerden kaynaklı ölümler ile, bu ölümlerle ilgili soruşturmaları sordu.

BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken, HES’lerle ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Baluken, soru önergesinin gerekçeli bölümünde AKP hükümeti tarafından uygulanan enerji ve su politikaları incelendiğinde,”Doğal ekolojik dengeyi hiçe sayan, insanlığın ortak mirası niteliğindeki tarihi ve kültür mirası pek çok değeri tahrip eden, yereldeki halkın gelecek nesillere yönelik sağlıklı yaşam üzerinde ciddi kaygılar yaşamasına sebep olan uygulamalarına tanıklık etmekteyiz” dedi.

Baluken, çevre ve doğa talanı olarak tanımladığı politikaya örnek olarak, Hasankeyf ve Allianoi Antik Kentlerinin sular altında kalması, Munzur ve Peri Suyu vadisi doğal dokusunun talanı, Karadeniz doğasını tahrip eden HES barajlarını gösterdi.

Hakkâri ve Şırnak illerinde sınır güvenliği gerekçesi ile yapılan güvenlik barajlarının ise “insanı ve doğayı hiçe sayan politikalar ile ilgili kaygıları her geçen gün arttırdığını” belirten Baluken, “Tüm bu doğal tahribatlar ve insansızlaştırma sonuçlarına karşın enerji açığının sürekli artış gösterdiği de bakanlığınız tarafından ifade edilmektedir” dedi.

Milletvekili Baluken, bu bağlamda Bakan Yıldız’dan aşağıdaki soruları yanıtlamasını istedi:

“-Bakanlığınızın, toplumsal yapı ve eko sistem üzerinde tahrip edici etkisi olan nükleer enerji, termik enerji, HES projeleri vb. uygulamalar yerine yenilenebilir alternatif enerji kaynağı arayışı var mıdır? Doğa ve çevre dostu güneş enerjisi, rüzgâr ve jeo termal enerji türleri ile ilgili somut çalışmalar veya projeleriniz var mıdır?

-Türkiye genelinde, yapımı tamamlanan, yapımı devam eden ve yapılması düşünülen HES sayısı kaçtır? Bu HES’lerin bölgesel dağılımı nedir?

-HES’lerin yapımlarının bitirilmesi sonucu orta ve uzun vadede zarar görecek canlı türü kaçtır? Doğanın göreceği zarara ilişkin ne gibi önlemler alınmıştır?

-Sınır güvenliği gerekçesi ile yapıldığı söylenen güvenlik barajlarının sayısı kaçtır? Sınır bölgeleri dışında da güvenlik gerekçesi ile yapılan baraj projeleri var mıdır? Varsa, hangi bölgelerde güvenlik gerekçesi ile barajlar yapılmıştır? Bu konuda yereldeki halkın gösterdiği tepkiler bakanlığınız tarafından dikkate alınacak mıdır?

-Yapımına başlanan HES’lerin bulunduğu arazilerde; arazi sahipleri ve yöre halkının HES yapımına karşı çıkması sonucunda yaşanan olaylar defalarca kamuoyuna yansımıştı. HES yapımına kaşı olan halkın bu taleplerine yönelik HES yapımlarının arttırılması ve hızlandırılması hususu demokrasi ile bağdaşmakta mıdır?

-İnsan ve doğanın yaşamını direkt olarak yok etmeye yönelik bir şekilde etkileyen HES’lerin yapımının ekonomi politik gerekçesi nedir? Bu gerekçeler, insan ve doğa yaşamına yansıyacak olumsuz etkileri karşılar nitelikte midir?

-15 Mayıs tarihinde Giresun’un Dereli İlçesi’nde hidroelektrik santral (HES) inşaatında meydana gelen iş kazasında 4 işçi yaşamını yitirdi, 1 işçi de yaralandı. HES yapımları sürecinde toplamda kaç iş kazası gerçekleşmiştir? Meydana gelen bu iş kazalarında kaç işçi yaşamını yitirmiş ve yaralanmıştır? Bu iş kazalarına yönelik ilgili kurumlarca sonuçlandırılan kaç tane soruşturma vardır?”

 

ANF NEWS AGENCY