‘Biz bu iş cinayetini gördük’

Kaynak: Birgün, 18 Mayıs 2012
İş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin yakınları, Giresun’un Dereli ilçesinde süren HES inşaatında 4 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetini protesto etti. Acılı aileler, “Biz bu ihmali de, iş cinayetini de gördük.Tarih işçiler için acı tarafıyla tekrar ediyor” dedi. Davutpaşa’da, Ostim-İvedik’te, Bedaş’ta, Van Bayram Otel’de, Esenyurt’ta, Marmaray inşaatında meydana gelen iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin yakınları, İstanbul Taksim’de bir araya geldi. “Sorumlular belli, adalet istiyoruz” diyen aileler, Giresun’un Dereli ilçesinde yapımı devam eden HES inşaatında 15 Mayıs’ta yaşanan, 4 işçinin ölümüyle sonuçlanan iş cinayetini protesto etti.

YETKİLİLERE DERS OLSUN!

Aileler adına basın açıklamasını, Van’da 9 Kasım’da meydana gelen depremde Bayram Otel’in çökmesi sonucu yaşamını yitiren gazeteci Cem Emir’in kardeşi Sinem Emir okudu. İş cinayetinin meydana geldiği bölgede 8 HES projesinin daha olduğuna dikkat çeken Emir, “Bu iş cinayetleri, davalarda yürütmeyi durdurma kararı vermeyenlere, HES inşaatlarını denetlemeyenlere, olur olmaz her tür HES projesine izin verenlere ders olsun diyoruz” diye konuştu.

TAAMMÜDEN CİNAYETLER SÜRÜYOR

Adıyaman’da da önceki gün iskelenin yerini değiştirirken elektrik akımına kapılan 3 işçiden birinin yaşamını yitirdiğini, 2 işçinin ağır yaralandığını hatırlatan Emir, şunları söyledi: “Davutpaşa’da, Ostim’de, BEDAŞ’ta, Van Bayram Otel’de, Esenyurt’ta, Bursa Kemalpaşa’da, Erzurum’da, Adana’da, Zonguldak Karadon’da işverenlerin ve denetimden sorumlu kamu yetkililerinin yargılanmasını sağlamayanlar, bakın görün…Taammüden cinayetler devam ediyor. Bilinenler, medyaya haber olarak geçenler. Ya haber değeri olmayanlar…Rakamlar ortada, her gün 5 ile 8 arası işçi hayatını kaybediyor. Yaralılar sayılmamakta bile. Ölüm varsa, haberin içinde öylesine geçmekte.”

ELİMİZ YAKANIZDA OLACAK!

Türkiye’de işçi hayatına değer verilmediğini vurgulayan Emir, “İşçi ölür. Geride kalanlara kan parası adı altında para verilir. Mevzu biter. Hayır bitmeyecek. İzin vermeyeceğiz. Bütün sorumluların yargılanması için ellerimiz yakanızda olacak. Hem yetkililerin, hem de işçi dostuyum diyenlerin” dedi.

Sinem Emir şöyle devam etti: “Ey hakimler-savcılar, ey bilirkişilik yapanlar, ey iş müfettişleri, ey bakanlar, milletvekilleri, ey belediyeler görevinizi bilin. Hayatlarımızı kıymetsiz kılmaktan vazgeçin. Ey yazarlar-çizerler, ey partiler-sendikalar-odalar, sessiz kalarak, ölüm oldukça beyanat vererek sorumluluklarınızı yerine getirdiğinizi düşünmekten vazgeçin…”

Emir, tüm vicdan sahibi insanlara, önlemlerin alınması, sorumluların yargılanması için verdikleri adalet mücadelesine destek olma çağrısında bulundu.

DEVLET GÖREVİNİ YAPSAYDI…

Açıklamada, Giresun HES inşaatının durdurulması için dava açan köylülerin avukatı Alptekin Ocak da söz aldı. Ocak, şunları kaydetti: “Bölgede bütün derelerde HES inşaatları sürüyor. 8 HES için iptal davası açtık, 4’ünün yürütmesi durduruldu, 4’ünde talebimiz reddedildi. Bu iş cinayetinin meydana geldiği HES, reddedilenler arasında yer alıyordu. Eğer talebimizi reddetmeseler, görevini yapmış olsalardı bu kaza yaşanmayacaktı. Devlet kurumları denetim sorumluluklarını yerine getirseydi bu kaza olmayacaktı. Ama işçi güvenliği, insan sağlığı ve hayatı ne yazık ki maliyet unsuru olarak görülüyor. Çevreyi yok ettiğimiz gibi kendimizi de yok ediyoruz.”

Açıklama, “İş kazası değil iş cinayeti”, “Sorumlular belli adalet istiyoruz”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganlarıyla sona erdi.

20 MAYIS’TA VİCDAN NÖBETİNDELER!

İş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin yakınları, aynı acıların bir daha yaşanmaması için 20 Mayıs Pazar günü, saat 13.30’da İstanbul Taksim Tramvay Durağı’nda1 saatlik vicdan nöbeti tutacaklarını duyurdu. Aileler, tüm duyarlı insanları, vicdan nöbetine destek vermeye çağırdı.