Disk’ten, Giresun’daki Hes İnşaatındaki Faciaya Açıklama

Kaynak: haberler.com, 16 Mayıs 2012
DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, Giresun’da HES inşaatında meydana gelen kazada 4 işçinin ölümüyle ilgili yaptığı açıklamada, “İş cinayetleri artarak devam ederken, ‘Ölümlerden Sorumlu Bakanlık’ daha ne kadar üç maymunu oynayacak?” dedi.

DİSK tarafından yapılan açıklamada Başkan Ekici, şunları söyledi:

“Çalışma Bakanlığı’nın ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası’ nedeniyle Urfa’da yaptığı açılışın ardından on gün geçmeden yeni bir iş cinayetiyle sarsıldık. Bu kez Giresun’da yakaladı işçileri felaket. Dereli ilçesi Kızıltaş köyünde özel bir şirkete ait hidroelektrik santrali (HES) inşaatında meydana gelen toprak kaymasında 4 işçi öldü, 1 işçi de yaralandı…

Sorumsuzluğun, vurdumduymazlığın, aşırı kar hırsının, güvencesizliğin, güvensizliğin, tedbirsizliğin, öngörüsüzlüğün sonucu olarak yaşamını yitiren Mustafa Yiğit, Kenan Özdemir, Kerem Erdem ve Eren Erdem’in yaşamdan koparılıp atılmasını hangi sözcüklerle anlatacağız? Göstermelik soruşturmalar ve üç kuruş bedel ödeyerek kapatılmaya çalışılacak bu cinayette de tıpkı öncekiler gibi olan sadece yaşamını yitiren işçilere ve acılar içinde yaşamaya çalışacak ailelerine olacak.

Peki neden? Neden Hükümet, işçilerin çadırlarda, servis araçlarında, işyerinde yanarak, düşerek, ezilerek, elektriğe kapılarak, göçük altında kalarak, barajlarda boğularak öldürülmesine seyirci kalıyor? On gün evvel ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası’nda da söyledik ve yıllardır neredeyse her hafta, her ay söylüyoruz: Özelleştirme, taşeronlaşma, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmaması, kamusal denetimin ve yaptırımın yetersizliği, sendikasızlaştırma, örgütsüzleştirme politikaları ve bütün bunlara piyasaya açılmış işçi sağlığı ve güvenliği alanı eklenince yaşanılan facialar bu anlayış böyle kaldığı sürece ne yazık ki devam edecektir!”

“İş cinayetlerinin yüzde yüz durdurulabilir olduğunu ve alınacak önlemleri bütün detaylarıyla anlatmamıza, rapor etmemize rağmen sesimizi duyan yok!.. ” diyen Ekici, şöyle devam etti:

“Bırakın bizim sesimizi; yanarak, düşerek, ezilerek, elektriğe kapılarak, boğularak, göçük altında kalarak ölmelerine göz yumulan işçilerin sesini duyamayacak kadar sağırlaşmış kulaklar… Duymak istedikleri tek ses, öldürülen işçilerin kanlarıyla yoğrulmuş paranın sesi!.. Önlem almayan, denetim yapmayan, yasa çıkartmayan, sorumluları cezalandırmayan, işçileri örgütsüz ve yalnız bırakan, ‘daha çok kar’ için göz göre göre işçileri ölüme sürükleyen AKP Hükümeti bu cinayetlerin birinci derecede sorumlusudur ve bundan yakasını kurtaramayacaktır!..

Daha bir ay önce, Aşkale’de ve Tuzla’da yaşanan cinayetlerin ardından söylemiştik ve yine tekrar ediyoruz: İşçi sağlığı ve güvenliği alanında gerekli adımları ivedilikle atmayan ve hükümetleri döneminde yüzlerce işçinin ölmesini engellemeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı artık “Ölümlerden Sorumlu Bakan” ünvanına hak kazanmıştır!.. Yaşamını kaybeden işçilerin yakınlarına başsağlığı diliyor, iş cinayetlerinin artık son bulmasını istiyoruz.” – Mersin