HES’e Karşı Sarhoş Çayı’nda Alkollü Eylem

Kaynak: haberimport.com, 18 Haziran 2012
Muğla merkeze bağlı Göktepe köyüne yapılması planlanan hidroelektrik santralına (HES) karşı düzenlenen eylem, ilginç görüntülere sahne oldu.

Muğla merkeze bağlı Göktepe köyüne yapılması planlanan hidroelektrik santralına (HES) karşı düzenlenen eylem, ilginç görüntülere sahne oldu. Akdeniz Yeşiller Derneği, Dev-Lis ve CHP’nin de destek verdiği eyleme, yaklaşık 2 bin kişinin yaşadığı köyden az sayıda vatandaş katıldı. Sarhoş Çayı üzerinde yapılan piknikli eylemde müzik eşliğinde eğleneniler, çay girerek serinledi.

Göktepe ve Çamoluk köylerinin içinden geçen Sarhoş Çayı’na yapılacak, ŞAH Enerji Üretim Ltd.Şti. tarafından izinleri alınan HES’e karşı çevrecilerin tepkileri sürüyor. HES bilgilendirme toplantısının ardından köylüler tarafından, Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde 10 Nisan 2012 tarihinde yürütmeyi durdurma davası açılmıştı. Bugün de çevrecilerin destekleriyle çay üzerinde toplanan az sayıda köylü, müzik eşliğinde piknikli eylem düzenledi. Erkeklerin alkol aldığı eylemde, kadınlar da çayın içine girerek pankat açtı.

Eyleme katılanlardan Av. Kadriye Beceren, Sarhoş Çayı üzerine yapılması için izin alınan HES’e karşı iptal davası açtıklarını belirterek, idarenin izinlerle ilgili bütün belgeleri mahkemeye vermesinin ardından taleplerinin inceleceğini bildirdi. Göktepe Köyü Muhtarı Tuncay Demirtaş ise kendilerine ait toprakları kimseye vermeyeceklerini, mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini söyledi. Akdeniz Yeşiller Derneği Başkanı Mustafa Turgut da Göktepe halkının beş ay önce HES’e karşı kendilerinden yardım istediğini aktararak, “Dostlarımızın bu isteklerine canıgönülden katılıp birlikte eylem süreci başlattık. Bugün burada piknik yapıyoruz. Güzel bir eylem oldu. Bundan sonra eylemlerimiz devam edecek. Bu suyu kazanacağız. Su yoksa hayat yok. Su yaşamdır. Biz yaşamımızı vermek istemiyoruz.” dedi.

Köylülerden 79 yaşındaki Fatma Kavlak, Sarhoş Çay’ından mallarını, mülklerini ve canlarını yaşattığını öne sürerek, kimseye vermeyeceklerini söyledi. Muğla İl Genel Meclisi CHP’li Üyesi İbrahim Şimşek ise köylerinde yapılan ÇED toplantısıyla gerekçelerini ortaya koyarak HES’in yapılmaması noktasında mücadele başlattıklarını belirterek, “Gerek fiili gerekse hukuki yönden mücadelemiz devam edecektir. Türkiye’de uygulanan HES kanunu, dünyada hiçbir yerde uygulanmıyor. Kesinlikle suyumuza sahip çıkacağız.” ifadelerini kullandı. İl Genel Meclisi MHP’li Üyesi Miraç Özcan da köylerinde HES’e karşı bir etkinlik yapıldığını belirterek, “Bu güzelliğin bozulmaması için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Topyekûn HES’lere karşı değiliz ama Göktepe köyünde kesinlikle tarımsal arazilere zarar vereceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu. CHP Muğla İl Başkanı Mustafa Öztürk de para için doğanın tahrip edilmemesi gerektiğinin vurgulayarak, “Güzel doğamızı katlettirmeyeceğiz. Sonuna kadar bu mücadelenin arkasında olacağız.” dedi. CİHAN