HES’e tepki gösteren köylüler karakolda

Kaynak: Çaykara, 16 Temmuz 2012
Köknar Köyü Şeyhi Yaylası Kavlatan mevkiinde yapımına başlanan Balkodu HES’e doğayı tahrip ettiği gerekçesiyle Karaçam ve Köknar Halkı tepki gösterenler gözaltında.
Köy halkının tepkisine şantiye çalışanlarının da karşılık vermesi üzerine arbede yaşandı. Kısa süreli yaşanan arbedede yaralanmalar oldu.

Yaşanan arbedenin ardından güvenlik kuvvetleri olay yerine geldi. Olay yerinde köylülerin araçları güvenlik kuvvetlerince arandı. Şantiye çalışanlarının şikâyetçi olmasıyla aralarında bayanların da bulunduğu yaklaşık 100 köylü gözlem altına alındı. Köylüler Jandarmanın eşliğinde saat 23.15’te Çaykara’ya indirildi. Araçlarla Çaykara Çok Programlı Lisesinin sahasına alınan Karaçam ve Köknar köylüleri sırasıyla doktor kontrolünden geçmek için Çaykara M.İlhan Durgun Hastanesine sevk edildi. Öncelikle bayanlar doktor kontrolünden geçtikten sonra erkekler 5’er kişilik gruplar haklinde hastaneye getirildi. Bayanlar ise İlçe jandarma Bölük Komutanlığı yemekhanesinde bekletildi.

Saat 01.00’a geldiğinde doktor kontrolü devam ediyordu.

Demokratik Hakkımızı Kullandık

Bu sırada görüştüğümüz vatandaşlar ise “Demokratik hakkımızı kullandık. Doğamızı tahrip etmeyin. Doğaya saygılı olun dedik. Onların yaşam alanlarımızı tahrip etme hakları oluyor da bizlerin demokratik yollardan tepkimizi göstermek hakkımız yok mudur? Bu da bizim hakkımızdır. Hiç kimseye vurmadık. Aksine HES şantiyesindeki güvenlikçiler bizlere saldırdı, hakaret yaptı” dediler.

Bizlere de Saygı Gösterilsin

Ayrıca bayanların gözlem altına alınmasına tepki gösteren köylüler “Yaşam alanlarımıza zorla müdahale edenleri, doğamızı tahrip edenleri demokratik yoldan protesto ettik. Bizlere de azıcık saygı gösterilmesini bekliyoruz” dediler.

Öte yandan arbedede HES inşaatında çalışanlardan 3 kişinin yaralandığı, yaralananların Of Devlet Hastanesinde muayene edildikten sonra Çaykara İlçe Emniyet Amirliğine getirildiği ifade edildi. Yaralanan işçilerin köylülerden şikâyetçi olduğu da alınan bilgiler arasında.

Doktor kontrolünün ardından gözaltına alınan köylülerin ifade vermek üzere nöbetçi savcılığa sevk edileceği belirtildi.