Kastamonu kazandı

Kaynak: Muhalif Gazete, 29 Temuz 2012
Loç vadisinde süren HES projesine karşı yürütülen mücadelede bir kez daha projenin durdurulması kararı çıktı.

Kastamonu’nun Cide ilçesindeki Loç vadisinde Or-Ya Enerji A.Ş tarafından yapılması planlanan CİDE HES projesi, Kastamonu idare mahkemesince bir kez daha durduruldu. Loç Vadisi Koruma Platformu, vadilerini korumak için hukuk mücadelesine devam edeceklerini açıkladı.

Bilirkişiler trafik kazasında ölmüştü

Aralık 2009’da 233 kişinin vekaleti ile avukat Yakup Okumuşoğlu tarafından açılan yürütmeyi durdurma ve iptal davasının ardından mahkemece atanan bilirkişileri Bolu’da geçirdikleri trafik kazası sonucu yaşamlarını yitirmeleri üzerine mahkemenin yeniden bilirkişi atama süreci uzamış ve bu süre içinde HES şirketinin vadide sürdürdüğü tahribat yöre köylülerinin tepkisine neden olmuştu.

Hukuksuzluğa 6 ay göz yumuldu

Kararın ardından bir açıklama yapan Loç Vadisi Koruma Platformu, köylülerin mevzi imar planı olmadığı gerekçesiyle bir çok kez şikâyet ettiği projeye altı ay müdahale edilmediği belirtilerek, yapılan hukuksuzluğun anlaşılması üzerine 31 Aralık 2011 tarihinde şantiyenin mühürlendiği ifade edildi.

Loç’da iki yıldır süren hukuk savaşı

3 Ocak 2011 tarihince Cide Regülâtörü ve HES Projesine yürütmeyi durdurma kararı veren mahkemenin, 11 Temmuz 2011 de ÇED raporunu da iptal ettiğinin altı çizilen açıklamada, “bütün bunlara rağmen Or-Ya Enerjipes etmemiş dosyayı Danıştay’a götürerek 1 Haziran 2012 de Danıştay iptal kararını bozmuş Or-Ya Enerji yeniden vadimize girebilmek için fırsat yakaladığını sanmıştı. Danıştay ÇED raporunu onlarca uzmanın hazırladığını, üç kişi ile bu raporudenetlemenin adilane ve tarafları tatmin edici olmayacağı değerlendirmesi ile daha fazla uzman ile yeniden bilirkişi ve keşif yapılmasına karar vermiş ve bu yönden kararı bozmuştu. Bozma kararı üzerine şirketin alanda yeniden çalışabilmesinin önü açılmıştı. Bunun üzerine Avukat Yakup Ş. Okumuşoğlu yeniden dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına dair talepte bulundu” denildi.

Şimdilik Loç’a giriş engellendi

Dava konusu olan HES projesinin faaliyet alanının Küre Milli Parkı’nın etki alanında olması nedeniyle inşaat çalışmalarınınbölgedeki ekolojik dengeyi etkileyecek büyüklükte olması nedeniyle Danıştay tarafından yürütmenin durdurulduğu vurgulanan açıklamada, “böylece hemlisans iptaline davada verilen Yürütmeyi Durdurma, hem ÇED olumlu kararınıniptali davasında ikinci kez verilen Yürütmeyi Durdurma kararı nedeni ile şirketin Loç’a girmesi bu aşamada önlenmiş oldu. Loç Vadisi halkı, yaşamalanlarını, suyunu, kültürünü sonuna kadar korumaya yemin etmiştir. Verdiğimiz hukuki mücadele sonuna kadar devam edecektir” görüşüne yer verildi.

Yusuf Yavuz