Tayland’da baraj yapımı tartışılıyor

Kaynak: Haberfx, 17 Temmuz 2012

Tayland’ın Dünya Miras Listesi’nde bulunan Nakhon Sawan bölgesinde inşa edilmesi planlanan Mae Wong Barajı’nın yapımının hükümet tarafından onaylanması, ülkede geniş çaplı tartışmalara neden oldu.Çevreciler, Mae Wong Barajı’nın yapımının hükümet tarafından onaylanmasına karşı çıkarken; Tayland Başbakanı Yingluck Şinavatra, yetkililere baraj karşıtı eylemcilere selleri önlemek için baraja ihtiyaç duyulduğunu söylemelerini bildirdi.

Barajla ilgili konuşan Mae Wong bölgesi memurlarından Somcchai Tsitat, “Barajdan bahsetmek, her zaman önemli soruları da beraberinde getiriyor. Eğer barajı yaparsak çevredeki doğa yapısı çok fazla zarar görecek fakat ben orman çok büyük olduğu için vahşi hayvanların gidebilecek yerleri olduğuna inanıyorum” şeklinde konuşurken selden etkilenenlerden Salawinh, “Sel, hayatı burada aşırı zor bir hale soktu. Bu yüzden insanlar buraya gelip yeniden inşa sürecine yardım ediyor” dedi.

Baraj yapımına karşı çıkan çevreciler ise görece küçük olan Sakae Krang Nehri’nin üzerine baraj yapmanın sellerin ve kuraklığın görüldüğü Chao Phraya Nehri çevresinde etkili olmayacağını belirtiyor.

Seub Nakhasathien Vakfı Başkanı Rataya Chantian, Tayland Başbakanı Yingluck’a barajla ilgili bir mektup vereceklerini ifade ederek bu mektupta verimli orman alanlarını korumanın önemini anlatacaklarını kaydetti.

Yapılması düşünülen barajın seli önlemek için etkili bir yöntem olmayacağını ve ormanın yanı sıra ormandaki vahşi hayatı da yok edeceğini vurgulayan Chantian, “Eğer bir seçim hakkımız varsa; herkes için en faydalı olacak durum, baraj yapmaktansa ormanı korumaktır. Biz çiftçilerin yeraltındaki sularla tarlalarını sulayabileceklerine inanıyoruz. Haritalara baktığınızda, korunacak pek fazla orman kalmadığını görebilirsiniz. Burası biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapan; nesli tükenmekte olan ve bölgede yaklaşık 80 tane bulunan kaplanların yanı sıra Tayland’ın başka hiçbir yerinde göremeyeceğiniz fillerin, sığırların ve vahşi öküzlerin yaşadığı bir yer” ifadelerini kullandı.

Chantian, ormanın korunması için çevre koruma eylemcilerinden destek isteyeceğini ve Mae Wong Milli Parkı’nın Dünya Miras Listesi’nde bulunduğunu belirterek, “Orman, hükümetin malı değildir. Orman onu korumaya ve kollamaya ihtiyaç duyan bütün insanlarındır” dedi.

Baraja yapılan eleştirilerden bir diğeri ise barajın yapım maliyetiyle ilgili. Geçtiğimiz sene Kraliyet Su İşleri Dairesi’nin 9.6 milyar baht tutarında maliyeti olacağını belirttiği baraj için bu sene hükümetten 13 milyar baht istemesi ve bu artışın sebebini açıklamaması, ülkede yolsuzluk söylentilerine yol açtı.