Kaynak: Vatan, 8 Ağustos 2012
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Trabzonspor’a Uzungöl’e HES yapması için 49 yıllığına üretim lisansı verdi. İhale aşamasına gelen proje hayata geçince kulüp yılda 10 milyon doları kasasına koyacak. Trabzonspor taraftar grupları anında tepki gösterdi, ‘HES varsa biz yokuz’
Trabzonspor, Uzungöl Regülatörü Hidroelektrik santrali (HES) projesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan (EPDK) 49 yıllığına üretim lisansı aldı. 30 milyon dolarlık proje kendini 7 yılda amorti edecek. Kulüp önemli bir gelir kaynağına kavuştuğu için mutlu. Trabzonspor’un enerji yatırımlarının yöneticisi ve Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman “Diğer kulüpler bizi örnek alsın. Her spor kulubü yeni gelirler bulmak zorunda” diyor. Başkan Sadri Şener “Bu proje hayata geçirildiğinde Trabzonspor çok büyük kazanımlar elde edecektir” dedi. Üretim lisansının alınmasıyla HES projesi ihale aşamasına geldi. Yıllık 10 milyon dolar gelir elde edilecek projeyle toplam 28 MegaWatt elektrik üretilecek.
Trabzon’un en önemli doğal alanlarından birisi olan Uzungöl’e Trabzonspor’un yapacağı HES projesiyle ilgili Trabzon’un önde gelen isimleri ve Trabzonspor taraftar grupları ise tepkili.
– Cengiz Aydoğdu – KemenChe Taraftar Grubu Sözcüsü
“KemenChe endüstriyel futbola karşı bir taraftar grubudur. Bu nedenle kulüplerin endüstriyelleşmesine de karşıyız. Trabzonspor’un HES projesine girmesi kulübün renklerine aşık olan insanların hassas duygularının kullanılıp doğa katliamına ortak olmasıdır. Biz bordo mavi renklere aşığız, Karadeniz’in doğasına da aşığız. Maça gitmeme kararı aldık. HES varsa biz maçlarda yokuz. Yöre insanının yaşayabileceği bir başka doğa yok. Bu doğanın bordo mavi sevgisi ile yok edilmesi tahammül edilemez. Trabzonspor 6 defa HES projesi olmadan lig şampiyonu oldu. Bundan böyle yönetim Avni Aker’de Kazım’ın şarkılarını çalmasın. Trabzonspor sevgimizi doğa katliamına alet etmesin. Trabzonspor kalesine gol atmasın, Uzungöl’e HES yapmasın.”
– Yavuz Saltık – Trabzon Fikir Kulübü Sözcüsü
“HES’lerde yüzde 3’lük bir elektrik açığı karşılanacak, kaçak elektrik kullanımının önüne geçilse HES’lerle dünyanın en güzel doğası da tahrip edilmez. Trabzonspor enerji üretiyor diye taraftarın maçlara gitmemesi doğru değil. Maça gidilir ama yanlışlar da kulübe söylenir. Bir nehir üzerine 30 tane santral kurulacak, bir gram suyu insanlara göstermeyecekler. Oraya üç HES kurulur biri de Trabzonspor’a verilmesi en doğrusu olurdu o zaman kulüp vahşi bir katliama ortak olmamış olurdu. Sonuçta iyi bir gelir elde edecektir. İstanbul takımlarının gelirleri ortadayken Trabzon’un da gelirleri olmalı. Diğer yandan Kazım Koyuncu gibi bir üyesinin olduğu takım böyle yapmamalıydı. Bu kararı kulüp şehirle ve kanaat önderleri ile paylaşılabilirdi. Kazım yaşasaydı, bu projeye karşı çıkardı. Burada esas gürültü Trabzonspor’un yüzlerce santralle doğayı katleden kurumlardan biri haline düşürülmesidir. ”
– Ahmet Zehiroğlu – Trabzonsport Taraftar Platformu:
“Trabzonsport olarak Karadeniz’deki doğa katliamının tamamına öznelerinden bağımsız olarak karşıyız. Karadeniz’deki doğa katliamı sahil yolu projesi ile Trabzonspor’un bu işe bulaştırılmasından çok önce başladı. Karadeniz’de Fenerbahçeli bir çok yöneticinin de HES yatırımı var. Trabzonspor’un yeni stadı Akyazı’da deniz doldurularak yapılıyor, bura. Biz grup olarak maçları ve ligi şike nedeniyle protesto ediyoruz. Hesabını kongrede sorarız.”