Çevrecilerden borulu eylem

Kaynak: Radikal, Elif İnce, 22 Eylül 2012
Kamusal Sanat Laboratuarı, bir yandan ‘çevreye duyarlı’ sergiler düzenlerken diğer yandan Trabzon Solaklı’ya HES yapan Şekerbank’ın Feneryolu şubesine 2 metrelik HES borusu ‘hediye etti’.

‘Kamusal Sanat Laboratuarı’ adlı sanatçı topluluğu, bir yandan ekoloji temalı sergiler düzenleyen, diğer yandan ise Trabzon Solaklı Derebaşı Hidroelektrik santrali ( HES ) projesini finanse eden Şekerbank’ı protesto etmek için ilginç bir eylem düzenledi. Perşembe günü Bağdat Caddesi üzerindeki Şekerbank Feneryolu şubesine, üzerinde ‘Şekerbank HES Çalışmalarına Devam Ediyor’ yazılı iki metre çapında ‘ HES borusu’ bırakan eylemciler ” Çevre duyarlılığına yönelik çalışmalarını Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi’nde düzenlediği sergilerle çağdaş sanat alanına taşıyan Şekerbank, Trabzon Solaklı Derebaşı HES projesinin en büyük hissedarı ve gerçek sahibidir!” dedi. Daha sonra borunun içine Karaçam ve Köknar halkına yapılan saldırıları ve doğanın tahribatını anlatan fotoğraflar yapıştıran eylemcilere, santrale direnen Karaçam ve Köknar köylüleri, 200’ün üzerinde sanatçı, Karadeniz İsyandadır Platformu ve sekiz üniversiteden sosyoloji öğrencileri destek verdi.

Sanatçılar ‘alet olmayız’ dedi

Aralarında Hakan Akçura, Evrim Altuğ, Osman Bozkurt, Süreyya Evren, Leyla Gediz, Beral Madra ve Şükran Moral’ın da bulunduğu 200’un üzerinde sanatçı, küratör ve sanat yazarı da bir metin kaleme alarak protestoya destek verdi. Sanatçılar, ” Trabzon Solaklı Vadisi Karaçam-Köknar köyleri mevkiinde HES projesiyle köylülerin ve tüm canlıların yaşam alanlarını ellerinden alan Şekerbank, ekoloji konulu sergileriyle ‘farkındalık yaratmaktan’ sözediyor. Trabzon ‘da jandarma ve polisin uyguladığı acımasız şiddetin, İstanbul ‘da Şekerbank’ın açık ekranında sergilenen sanatla bağının farkındayız. Sanatçılar ve sanat alanının emekçileri olarak bu ve benzeri iki yüzlülükler için araçlaştırılmayı kabul etmiyoruz. Şekerbank yatırımlarının değil, hepimizin yaşamı için savaş veren Karaçam-Köknar köylülerinin yanındayız” dedi.

‘Açık Ekran’ eylem için kapatıldı!

Şekerbank’ın “güncel sanatı geniş kitlelerle buluşturmak amacıyla oluşturduğu” Açıkekran sanat platformunda şu sıralar Berat Işık’ın “İçten Bakış” başlıklı sergisi gösterimde. Ali Akay’ın küratörlüğünü yaptığı, sanat izleyicisini “yüzyıllardır yeryüzünde varlığımızı borçlu olduğumuz ekoloji üzerine yeniden düşünmeye davet eden” sergideki video’lar Şekerbank’ın 7 ildeki şubelerinde, özel tasarlanan monitörler aracılığıyla 24 saat izlenebiliyor. Protesto, Feneryolu şubesinde de bir ekranda gösterilen video’ların HES borusunun içinden seyredilmesi üzerine kurulmuş. Fakat eylemciler, protestodan haberdar olan Şekerbank yönetiminin 24 saat açık olan “Açık Ekran” galerilerini eylem sırasında kapattıklarını ve video ekranını banka vitrininden kaldırdıklarını belirtti.

Solaklı’da ne oluyor?

Yaklaşık 80 km’lik Solaklı Deresi üzerinde 30’un üzerinde HES projesi bulunuyor. Solaklı Deresi’nin yaşam verdiği Karaçam ve Köknar köylüleri ise yaklaşık 1.5 yıldır HES şirketinin iş makinelerini yaşam alanlarına sokmamak için mücadele ediyor. Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) sözcüsü Ömer Şan, “Bölge halkı yıllardır ekip biçtikleri meraları ellerinden alacak bu projeleri istemiyor.

Jandarma, polis, kar kış, yağmur çamur demeden mücadele ediyorlar.

Şirket hala HES yapımına başlayamadı ama valilik, jandarma ve özel güvenliklerin koruması altında şantiye alanına yol yapıyorlar” dedi.

HES ‘lere karşı açılan davaları üstlenen Avukat Yakup Okumuşoğlu Derebaşı HES projesi için açılan iki davanın süre aşımı gerekçesi ile reddedildiğini ve temyiz aşamasında olduğunu belirterek “Şu an Solaklı’da hiçbir davada yürütmeyi durdurma kararı alınamadı.

HES ‘lerin bir kısmı an itibariyle inşa ediliyor” dedi.