Araç’ta HES Projesinin Bulunduğu Bölge 3. Derece Sit Alanı İlan Edildi

Kaynak: Haber FX, 4 Ekim 2012
Çankırı, Kastamonu ve Karabük illerini kapsayan Eren Hes projesinin Araç’ın Çaykaşı, Terke, Yukarıgüney, Sofçular köyleri sınırları içinden geçen bazı bölümleri 3. Derece Sit alanı ilan edildi.

Araç ilçesinin Çaybaşı, Terke, Yurakıgüney ve Sofçular köyleri sınırları içersinde bulunan Hidroelektrik Santrali (HES) projesi çalışmaları sırasında yapılan kazılarda ortaya çıkan 3 Taş Sanduka mezarının korunması için çalışma başlatıldı. Kastamonu Müze Müdürlüğü ekiplerince burada yapılan incelemeler sonucunda sandukaların korunması için Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna çalışmaların durdurulması için başvuruda bulundu. Kültür ve Tabiat Varlıkların Koruma Kurulu, Kastamonu Müze Müdürlüğünün başvurusunu değerlendirmeye alarak, HES projesinin yer aldığı Araç bölgesinin 3. Derece sit alanı kapsamına alınmasını kararlaştırdı.

Araç Kaymakamı Fatih Görmüş, burada yürütülen HES projesinin durdurulduğunu açıklayarak, sit alanı ilan edilen bölgenin sürekli kontrol altında tutulduğunu ve şu anda bu bölgelerde herhangi bir çalışmanın söz konusu olmadığını söyledi.