Kaynak: Birgun, Dilek Dindar, 30 Ekim 2012
Karabük Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Filyos Çayı üzerinde 2009 yılında inşaatına başlanan Suçatı Hes Projesi başladığı günden bu yana tehlike saçıyor. İlk olarak inşaat nedeniyle Karabük-Yenice yolu üzerinde çökmeler meydana geldi. Ardından Karabük-Zonguldak tren yolundaki tünelde çökme tehlikesi baş gösterdi. Son olarak da sel baskınları gündemde…
Tehlike öylesine büyüdü ki, firmanın üst düzey yetkilileri bile sorunları görmezden gelemedi. Can kayıplarına varan sonuçlar yaşanabileceği kaygısıyla mesul müdür Zekeriya İnce istifa etti.
HES’İN YIKILMASI ‘KUVVETLE MUHTEMEL’
İnce, Karabük Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’ye gönderdiği ihtarnamede istifa gerekçesini “önümüzdeki dönemde yaşanacak bir taşkında mevcut inşaat yapılarının yıkılarak nehir yatağını tamamen kapatması ve membada su baskınlarının yaşanacak olması muhakkaktır. Böyle bir durumda can kayıpları olması da yüksek olasılık dahilindedir.” diyerek açıkladı. Şirketin diğer yetkililerinin de benzer kaygılarla istifa edeceği konuşuluyor.
Suçatı Hes’i Karabük ili merkez ilçesine bağlı Bolkuş Köyü’nün yanı başında inşa ediliyor. Karabük-Zonguldak tren yolu da tam bu noktadan geçiyor ve demiryollarına ait 19 nolu tünel de burada bulunuyor. Geçtiğimiz ay TCDD Karabük valiliğine acil bir telgraf gönderiyor. TCDD, bölgede jeolojik inceleme ve proje onayı yapılmadan firmanın çalışmalar yaptığını, bunun neticesinde tünelin solundaki dağ tarafının boşaltılmaya başlandığını ve inşaat nedeniyle tünelin çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu rapor ediyor. Bu rapor üzerine Karabük valiliği 10.09.2012 tarihinde firmaya “Herhangi bir aksaklığa meydan verilmeden ivedi olarak mevcut çalışmaların durdurulması” talimatını veriyor.
BOLKUŞ KÖYÜ SU ALTINDA KALABİLİR
İşte buradan sonra işler karışmaya başlıyor. Valilik talimatı yüklenici (taşeron) firma olan Hitit İnşaat’a gönderiyor. Hitit inşaat ise “inşaata ait izinlerin bulunmaması ve paralarının ödenmemesi” gerekçesiyle haziran ayında işi bıraktığını ve muhatabın Karabük Enerji A.Ş. olduğunu valiliğe yazılı olarak bildiriyor. Bu aşamadan sonra Karabük Valiliği nasıl bir yol izliyor bilinmez ama inşaat devam ediyor.
İnşaat devam ediyor ancak kazan da kaynamaya başlıyor. İnşaatın devam etmesi ya da durdurulması konusunda Karabük Enerji A.Ş. içinde ayrışmalar baş gösteriyor. Malum yağış mevsimi yaklaşıyor, firmanın sorumlularıysa derivasyon yapılarının yetersiz olduğunu söylüyor. Şayet inşaat bu haliyle durdurulursa artan yağışlar karşısında bu yapılar dayanamayarak yıkılacak ve sel baskınlarının yaşanması kaçınılmaz hale gelecek. Sel baskını ise, hemen yanı başındaki Bolkuş köyünün sular altında kalması, o sırada geçen bir trenin raylardan çıkması demek… Belki de (ve ne yazık ki büyük ihtimalle) ölüm demek!!!
NEDEN ÖNEMLİ?
Karabük Enerji A.Ş.’in Suçatı Hes Projesiyle ilgili herhangi bir denetim yapılmış mıdır bilinmez ancak firmanın imalat kalitesi, izinler, maliyetler vb konularında bir dizi sorun yaşadığı aşikar. İnşaatı Valilik kararını bahane ederek bu şekilde durdurmak niyetinde olduğu anlaşılıyor. Oysa durdurmanın yeterli olmadığı, bunun yeni tehlikelere yol açacağı firma yetkililerince bilinmekte. Sel baskınlarının ve olası can kayıplarının sorumluluğunu almak istemeyenler firmayı uyarıyor. İlk istifa mesul müdürden. İstifaların devamının gelmesi ise hiç sürpriz olmayacak gibi. Bu Hes tüm yapılar yıkılarak, nehir yatağı inşaattan önceki haline geri getirilmediği sürece kırmızı alarm vermeye devam edecek.