Kadir Topbaş’a baraj sorusu

Kaynak: Gerçekgündem, 14 Ekim 2012

CHP İBB Meclis Üyeleri hazırladığı yazılı soru önergesi ile İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Ömerli, Elmalı, Sazlıdere ve Terkos baraj göllerine araç ve yaya olarak sıfır noktasına kadar gidildiği ayrıca piknik yapıldığı, sonrasında atık madde bırakıldığı ve bu atık maddelerin toplanmadığı gözlemlenmektedir” Gerçeğini hatırlatarak Başkan Kadir Topbaş’a, “15 milyonluk bir kentin su ihtiyacını karşılayan bu barajlara birçok noktadan araçlar ile rahat ulaşılması İstanbul halk sağlığı açısından hangi riskleri oluşturmaktadır? Bu konuda bugüne kadar intikal eden şikâyet var mıdır? Varsa sonuçları nedir? Soruları soruldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2012 yılı Ekim ayı Meclis toplantılarında CHP İBB Meclis Üyeleri Dr. Hakkı Sağlam ve Serdar Bayraktar’ın imzaları ile verilen ve Başkan Kadir Topbaş’ın yazılı cevaplanması için Başkanlık Makamına oybirliği ile havale edilen soru önergesinde şunlara değinildi;

“Yazılı Cevaplandırılmasını İstediğimiz Sorular:

Anadolu yakasının su ihtiyacı Ömerli ve Elmalı Baraj göllerinden; Avrupa yakasının su ihtiyacı ise Sazlıdere ve Terkos baraj göllerinden karşılandığı malumlarıdır. Yaz aylarında başta Ömerli baraj gölü olmak üzere bu baraj göllerinde çok sayıda boğulma olayı meydana geldiği bilinmektedir.

Bu baraj göllerine araç ve yaya olarak sıfır noktasına kadar gidildiği ayrıca piknik yapıldığı, sonrasında atık madde bırakıldığı ve bu atık maddelerin toplanmadığı gözlemlenmektedir. Yine özellikle Ömerli baraj gölüne çok sayıda sahipsiz köpek bırakıldığı bu hayvanların aç kalması nedeniyle Emirli, Kurtdoğmuş köylülerinin hayvanlarına saldırdığı son bir ay içinde 5 buzağı ve çok sayıda kümes hayvanını telef ettikleri ifade edilmiştir. Bu duruma daha evvel birçok kez dikkat çekilmişti. Bu kapsamda;

1. Anılan baraj göllerinde can ve mal kaybının önlenmesi için hangi tedbirler ne zamandan beri alınmıştır?

2. 01.01.2011 – 30.09.2012 arasında her bir barajda meydana gelen boğulma vakası sayısı nedir? Olay sonrası yapılan adli ve idari işlem var mıdır? Sonuçları nedir?

3. 15 milyonluk bir kentin su ihtiyacını karşılayan bu barajlara birçok noktadan araçlar ile rahat ulaşılması İstanbul halk sağlığı açısından hangi riskleri oluşturmaktadır?

4. Bu barajlara birçok noktadan araçlar ile rahat ulaşılmasının nedeni nedir? Bu konuda önlem almayı düşünüyor musunuz? Bu önlemler nelerdir?

5. Baraj göllerine anılan hayvanlar kim tarafından bırakılmaktadır? Bu konuda bugüne kadar yapılan herhangi bir tespit var mıdır? Varsa yapılan adli ve idari işlemler nelerdir? Sonuçları nedir?

6. Bundan sonra baraj göllerine hayvan bırakılmaması için hangi önlemler alınacaktır?

7. Bu konuda bugüne kadar intikal eden şikâyet var mıdır? Varsa sonuçları nedir?

8. Anılan baraj göllerin her birinde mevcut balık türleri nedir?

9. Bu baraj göllerine yakın bahçe ve tarlası bulunan yurttaşlarımızdan hangi mesafeye kadar olanlarda, bahçe duvarı yapılmasına izin verilmektedir? Bunun için yapılması gereken iş ve işlemler nelerdir?

10. Ömerli baraj gölü çevresinde yer alan Emirli köyünde hayvanların telef olması nedeniyle mağdur olan köylüler için ne yapmayı düşünüyorsunuz?