SP HES’lere savaş açtı

Kaynak: Günebakış, 14 Ekim 2012
SP Trabzon İl Başkanı Mahmut Çizmecioğlu, HES’lerin bir maceradan ibaret olduğunu belirterek, HES’lerin üreteceği toplam enerjinin 3 katının tasarruf yöntemiyle elde edilebileceğini ileri sürdü. Çizmecioğlu, parti olarak HES’lere karşı olduklarını da dile getirdi.
Saadet Partisi Trabzon İl Başkanı Mahmut Çizmecioğlu, HES’leri kurmak yerine elektrik enerjisinin dağıtımında yapılan kaybın önlenmesi gerektiğini söyledi. Önceki gün meydanda yapılan HES Protestosu’na da bizzat katılarak destek veren Çizmecioğlu, Saadet Partisi olarak HES’lere karşı olduklarına vurgu yaptı.

HES’LER BİR MACERADIR
Bugün üretilen elektrik enerjisinin yüzde 15’inin dağıtım sırasında kaybedildiğini belirten Çizmecioğlu, “Sadece mevcut iletim hatlarının, gerekli bakımı yapılarak ve kaçak elektriğin önüne geçerek, tüm HES’lerin üreteceği toplam enerjinin üç katını tasarruf etmek mümkün. Kaçağın ve bu kayıp oranlarının önüne geçildiğinde ise bin 100 tane hidroelektrik santralinin üretimini karşılamış olursunuz. Yani HES’ler bir maceradır. Bir diğer husus suların kullanım hakkı satılıyor. Yani o suyun kullanım hakkı HES’i kuranlara geçiyor” diye konuştu.

MİLYONLARCA YILLIK DENGE
HES yapılan bölgelerde yaşayan vatandaşların herhangi amaçla suyu kullanmak istediği zaman kullanamayacağını ileri süren Çizmecioğlu, “Orada yaşayan insanlar var, o bölgelerde milyonlarca senelerden beri oluşmuş bir denge var. Biz bu suların kullanım haklarının birilerine devredilmesine karşıyız” ifadelerini kullandı.

İSRAİL ÖRNEĞİNİ VERDİ
1980 yılında İsrail’in narenciye ihracatını durduğuna dikkat çeken Çizmecioğlu, “İsrail, ülkede çok önemli bir yer tutmasına rağmen, bunun ihracatından vazgeçti. Neden vazgeçti, çünkü narenciyenin içinde yüzde 80 oranında su var. İsrail bunu ihraç etmekten vazgeçti. Ama biz ne yapıyoruz? Suyumuzu elektrik üretmek için kullanıyoruz. Biz buna karşıyız” şeklinde konuştu.