HES’lerde çevre hassasiyeti

Kaynak: Radikal, 28 Kasım 2012
Küçük HES’lerin yerli kaynaklar kapsamında olduğunu söyleyen Yıldız, küçük HES’lerin çevreye etkileriyle ilgili olarak hassas davrandıklarını, çevreye zarar veren HES yatırımlarına karşı olduklarını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, termik santralların çevreye duyarlı hale gelmesi için 1.2 milyar lira yatırım yapıldığını söyledi. Yıldız, HES ’lerle ilgili olarak da, “Gerekli çevre hassasiyetini göstermeyen HES yatırımlarına sorumlulukları hatırlatılacak” dedi.

Yıldız geçen günlerde TBMM Çevre Komisyonu milletvekillerine HES yatırımları ile ilgili bir brifing verdi, soruları da yanıtladı. Yıldız, Türkiye enerji sektöründeki büyümesini çevreye rağmen değil, çevreyle birlikte yapacağını belirterek, termik santralların çevreye etkileriyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Elektrik üretim santrallarının çevreye verdiği zararları en aza indirmek için yatırımlarımızı yapıyoruz. Termik santrallarda baca gazı kükürt arıtma tesisleri, elektrofiltreler ve kül stoklama sahaları için 1.2 milyar liralık yatırım yapıldı. Aynı şekilde termik santrallarımızın çevresinde ağaçlandırma çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde santrallarımızda en az 1 milyar liralık daha çevre yatırımı yapacağız.”

Küçük HES’lerin de bu yerli kaynaklar kapsamında olduğunu söyleyen Yıldız, küçük HES’lerin çevreye etkileriyle ilgili olarak hassas davrandıklarını, çevreye zarar veren HES yatırımlarına karşı olduklarını söyledi. Nükleer santralların çevreye zararlı olduğu eleştirilerine karşılık da Yıldız, “ Fransa ’da dünya kültür mirası içinde yer alan Luvr Nehri üzerinde 14 nükleer santral bulunuyor. Bu nehirde balıkçılık ve turizme devam ediliyor. Fransa’da çevreye zarar vermeyen nükleer santral, Türkiye’de gerekli tedbirler alındıktan sonra çevreye zarar vermeyecektir” dedi.

Önümüzdeki yıllarda diğer santralların elektro filtre rehabilitasyonu ve baca gazı sistemleri için de yaklaşık 1.5 milyar TL yatırım hedefleniyor.